Esimene Tallinki laev läks Läti lipu alla

Eile viis Tallink oma lubaduse/ähvarduse täide ning viis esimese laeva Läti lipu alla. REGINA BALTICA, mis teenindab hetkel Riia-Stockholmi liini, kannab nüüd Läti lippu.

Põhjus on imelihtne – Euroopa Liidu meretranspordi juhtnöörid lubavad riigil teha maksusoodustusi oma laevafirmadele. Kõik Eesti naaberriigid on seda võimalust ka juba kasutanud. Eesti seni veel mitte. Sellega on seatud Eesti laevaomanikud ebavõrdsesse seisusesse võrreldes naaberriikidega. Riik on tauninud seni maksuerisuste tegemist, kuid kas poleks aeg ümber mõtlema hakata. Varsti võib olla hilja. Totter oleks Eestit siis mereriigiks nimetada, kui sinimustvalge lipu all seilab kahe käe sõrmedel üles loetav arv laevu.

Veebruaris teatas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium soovist hakata andma maksusoodutusi rahvusvahelistes vetes Eesti lipu all sõitvatele laevafirmadele (suurim on Tallink).

Ministeeriumi plaan puudutab neid laevu ja laevafirmasid, kes tegutsevad rahvusvahelisel turul. Nii saaksid ajalehe hinnangul maksusoodustust näiteks kaubalaevade omanikud ja Tallink. Samas Saaremaa Laevakompanii saarte ja mandri vahel liikuvate parvlaevade pealt soodustust ei saaks.

Kõik Eesti naaberriigid on oma laevandusele maksusoodustused juba kehtestanud, kuid Eesti mitte ning seepärast on paljud kodumaised laevaomanikud pannud oma aluse mõne teise riigi lipu all sõitma.

Aasta alguses teatas Tallink, et vaagib mõtet viia oma laevad Läti lipu alla, et maksta vähem makse.

Eesti laevaomanike liidu peasekretäri Enn Kreemi sõnul makstakse Lätis meremeeste palkadelt makse vaid summalt, mis ulatub kuni kahekordse miinimumpalgani – ülejäänud osa on maksuvaba.

Eelmise aasta sügisel kirjutas Postimees ministeeriumi soovist küsida valitsuselt sotsiaalmaksusoodustust laevafirmadele. Laevaomanike sõnul vajavad nad aastas ligi 200 miljonit krooni ringis soodustusi.

Laevaomanike liidu andmetel vähenevad tööandja kulud keskmise kaubalaeva puhul ligi neljandiku võrra, kui võtta laev Eesti registrist maha ja töötada Läti lipu all.

Näiteks on tööandja kulud 10-liikmelise meeskonnaga konteinerlaeva puhul liinil Muuga-Helsingi-Antwerpen-Rotterdam-Muuga 20 255 eurot Eesti lipu all ning 15 722 eurot Läti lipu all.

Kas ja (või oleks õigem küsida) millal järgnevad uued lipuvahetused?

—————–

Tallink reflags Regina Baltica to Latvia, says will save EEK 2 mln.

Tallink Grupp announced yesteday that its cruise ferry REGINA BALTICA which operates between Riga and Stockholm will sail under the Latvian flag. The vessel has been deleted from the Bareboat Chartered Ships Register kept by Estonian Maritime Agency and has been registered in the Latvian Bareboat Chartered Ships Register. The main register of the vessel remains in Cyprus.

Estonian top news daily in English are made available by Peter Rosendal. Subscription information: peterrosendal3@hotmail.com

4 thoughts to “Esimene Tallinki laev läks Läti lipu alla”

  1. Teema pealkirjast saab järeldada, et see ei ole ka viimane Tallinki laev, mis läheb L lipu alla. Seni Tallinki laevad on veel Eesti lippu ahtris hoidnud, enamus kaubalaevu juba välislipu all. Nüüd läheb ka Tallink. Kui riik ei soodusta, siis pole midagi teha.
    Kümme aastat tagasi tuli Regina Baltica Eesti lipu alla: http://www.mereblog.com/?p=652

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.