Fr.C80: 60 põhjalaiust ja sassis unerežiim

02. august, 1996, kell 2347, reede

Täna ärkasin jällegi vara. Teistega võrreldes vara. Hommikusöögiks, olen endal sellist rutiini hoidnud. Õhtul tuleb uni hästi peale. Teooriatundidega on ammu asjad läbi ja põhiline on, et vahti jõuaks. See ajab unegraafiku sassi. Kajutikaaslased vaatavad öösiti filme, see ajab päevarežiimi täiesti tuksi. Päeval magavad lõuna ka maha, nii kahe-kolmeni, kui ei ole vahigraafikut. Ja õhtul muidugi ei tule und peale.

Korra üritasin ka öökino kogunemisel osaleda, aga videomakilt kulunud pilti vaadata oli kaunis tüütu. Enamus filme 80ndate stiilis märulid a la Rambo ja Swarz. Kamp ümber pisikese teleri ei lasknud vaadata. Olengi niimoodi teistest kadettidest eraldunud… Pole ka ime, kui uneajad totaalsed erinevad. Vahiajad ka. Õhtusöögil vaid näeme.

Hommikul, kui teised magasid, jätkasin Smuuli raamatu lugemist. Ja sain õhtuks “Jäise raamatu” ka läbi. Juhan Smuuli Antarktika reis. Huvitav oli lugeda. Eriti köitsid need lehed, kus “Kooperaatsiaga” mööda meresid kulgeti. Samastamistunne meie Fryderyk Chopiniga. Erinevust laevaeludes ei näe, seda enam, et FC tundub oma ajas 60ndatesse jäänuna. Kuigi iga reis on kordumatu.

Kirjaniku reis algas Kaliningradist, läbi Kieli kanali, Põhjameri, La Manche, Biscaya, Atlandi Ookean. Peatusid Kapplinnas. Jõudsid Antarktikasse Mirnõi uurimisjaama, kus meeskonnaga viibiti poolteist kuud. Peale seda Austraaliasse Adelaidesse, läbi India Ookeani Punasesse merre, Suessi Kanal, Port Said ja Vahemeri, Aleksandriasse. Ta reisikiri sellega lõpebki. Edasi läks Smuul veel Berutisse, Athenasse, Istanbuli ja Izmaili. Odessas sadamast asus ta koduteele.

Päris kadedaks teeb. Tahaks ka nii reisida. Nüüd selgub, et raamatuid lugedes olen suurema reisi teinud, kui FC-ga. Tänu sellele ka geograafias silmaringi laiendanud.

Huvitav raamat. Ainult ülistuskohad NL-I kiituseks häirisid, läänt materdas ja uurimisjaamas teistega koos kirus emigrante. Meele tegi mõruks, kuidas tüübil oli ikka selline ajuloputus tehtud, et tegelikkust ei näinud.

Mis elust muud? Ikka kodu poole. 60 kraadi põhjalaiust.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Fr.C80: 60 põhjalaiust ja sassis unerežiim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.