Fr.C59: Õppida, õppida õppida

12. juuli, 1996, kell 2141, reede

Taas 8-12 olin sillas vahis. Muidu õppisin. Morse, lipud, mereteenistuse eeskirjad. Praktikapäevik on juba koos, eksamiks vaja asju meelde jätta. Toodrite süsteemid, tulede iseloomud, meridiaanide definitsioonid, merekaartidest ja geograafilistest koordinaatidest. Sisukorras reas veel: Rumbisüsteem, logid, radar, päästesüsteem “Kospas-Sarsat”, Laevaehitusest sissejuhatavalt, laevade meresõiduomadused, lasti- ja süvisemärk (joonistamisega oli tegu), laevade süsteemid, magnetkompass, laevade tuled, mõned lõigud rahvusvahelisest laevade kokkupõrgete vältimise reeglitest, rahvusvahelised lipusignaalide koodid. Lisaks panime kirja madruse kohustused, roolikäsklused, rannajoone vormide terminoloogia, pikkusühikud merel, väljavõtted meretabelitest, laeva ohutusalased leppemärgid ja isegi plaastri taglastuse joonistasime suurelt.

Praktikapäeviku lehed köitsime ise nööriga kokku. Omaarust oli nikerdamist ja mässamist iganes, olin tulemusega üsna rahul. Aga kui nägin grupiõdede kokkupandud päevikuid, siis enda oma tundus kapsa moodi. Malle päeviku võiks isegi poeletile lüüa…

Ega see täitmine ka nii lihtsalt ei läinud. Mitmed asjad tuli meil praktikajuhendaja Gardeni nõudmiste ja materjali järgi täita. Kusjuures mõned valed joonised andis. Rainer märkas, et meridiaani joonisel on Garden joonistanud traaversilõigu majakast kursijooneni laeva kujutise ees. Ega juhendaja ei tahtnud ju oma viga tunnistada, Rainer – suur meister vaidlemise alal – ei jätnud jonni ja surus juhendaja “nurka”. Traaversilõik laevast algab ikkagi magnetkompassi või siis laiemalt navigatsioonisilla järgi. Mitte suvalisest punktist keset merd…

Garden nõudis ka, et me kohamääramissüsteemist LORAN materjali kirja paneksime, aga me ei pannud seda praktikapäevikusse ja pärast ta ei ole seda nõudmist korranud. Esimese kursuse loengutes räägiti, et see süsteem on GPS-i kõrval hääbumas.

Merel on jänesed. Tuul tõuseb kiiresti.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Fr.C59: Õppida, õppida õppida”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.