Armeenia on mereriik – Cilicia Pirital

Tallinnas seisab praegu armeenlaste alus Cilicia. Nad on praegu ümber Euroopa reisil – Seitsme Mere Ekspeditioonil, et teada anda, et Armeenia on mereriik.

Kolleeg käis juba nendel külas ja rääkis mulle, et laev on koopia 13. sajandi alusest. Entusiastid, kes asutanud klubi AYAS, ehitasid seda 11 aastat ja Cilicia ehituskohast Sevani järvest (1916m kõrgusel merepinnast) mereni toimetamiseks olid nad ehitanud mitme kilomeetri pikkuse tee.

 

“Ayas”, marine investigations club, was founded in 1985 by a group of enthusiasts gathering people of different professions. The main activity of the club is investigation of the sea navigation and ship-building history, undersea archeology, experimental history, reconstruction of ships and their approbation, expeditions and voyages, maintenance of existing marine museum in Yerevan.
In the period of its activity the club organized more than 15 specialized exhibitions, also held in cooperation with UNESCO and MFA of Armenia within the frames of Days of Europe in Armenia in 2000.

Kogu lugu nende kodulehelt Ayas-Cilicia.net, saab lugeda ka vene keeles. Nad on seilanud juba kaks aastat, alustasid 23. juunil, 2004. aastal. Loe lisa siit.

Cilicia merel

Religare.ru: Парусник был построен участниками ереванского клуба морских исследований “Айас” по подобию торговых кораблей 13-го века. На них плавали купцы средневекового армянского государства Киликия, находившегося на побережье Малой Азии.

Cilicia ise on praegu Pirital, on veel kolm päeva kohal. Laev ise on 20m pikk, 5m lai. Masti kõrguseks on 14m ja purjepinda on 100 ruutmeetrit. Aluse meeskonnas on 14 liiget, aga peale võib võtta 50 reisijat. Võib kanda rohkem kui 20 tonni kaupa. Purje all saab kiiruseks 6 sõlme.

Piritalt edasi jätkavat nad reisi mööda Venemaa suuri jõgesid, et Musta Merre tagasi saada.

Cilicia Pirital

Foto tegi  Aleksander Strand. Avraam Hasin, vanade laevade huviline, usutleb meeskonnaliiget.

Ma ise lendan juba täna õhtul kohale :) Kui Sul pole võimalik kohale minna, vaata fotogaleriid.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Armeenia on mereriik – Cilicia Pirital”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.