Fr.C12: Klaipeda ja minevik

26.mai, 1996, kell 1915 pühapäev

Täna ma maale ei saanudki. Olin ju 12-16 trapivahis. Ilm keeras jälle ära. Ennegi on koguaeg sompus olnud, täna sadas peale selle. Terve päeva. Mõned käisid ilmale vaatamata poolsaarel ära, kus on meremuuseum ja delfinaarium. Sadamasse sisenemisel nägime neid vaatamisväärsusi männimetsade ja liivaluidete vahel.

Eile õhtul, kui linnas ringi jalutasime, andis varasuvi endast igatpidi märku. Päikest küll ei olnud, aga oli soe ilm. Kõik asjad vist õitsevad korraga. Kastanid, jasmiinid, õunapuud, toomingad, sirelid… Sirelite õitsemine tuletab meelde keskkooli lõpetamist. See lõhn justkui taastab aastatagused sündmused… Mingid teadlased on väitnud, et lõhnamälu toob minevikust asju meelde kõige võimsamalt, kuulmis- ja nägemismälu ei jõudvat järgi. Jah, kui bussipeatuse juures vana MAZ veoauto vingu laiali paisates mööda sõitis, siis viis mõtted kohe kunagisele kolhoosiajale. Tõestatud. Niidetud muru lõhn meenutab suvist koduõue, läppunud õhk kauplustes meenutab kaheksakümnendaid, kui sai Tallinna ekskursioonil kohukeste järele tormi joostud. Mere lõhn… See meenutab esimest purjetamist Nasval, kui poisikesena kaasas olin.

Jah, Klaipedas ringi käies tunnen end kui minevikku astunu. Kui ringi vaadata, siis kah. Majanduslikus arengus nad vast 4-5 aastat maas. Ainukesed, mis näitavad raha olemasolu, on uued pangahooned mustade klaaside taga ja ülesvuntsitud ja ka uued kirikud. Mõned Eesti firmad ka esindatud – Levi & Kuto ning Baltman. Kaubandus kõvasti ajast maha jäänud. Pood on umbes müüjatest, kes lettide taga. Suurt riiulite vahelt ei saa midagi osta. Näita näpuga leti peale või müüja selja taha. Turumentaliteet.

Võibolla Vilnius on midagi muud. Eks meilgi väikelinnad on Tallinnast maha jäänud, aga Kuressaare ja Pärnu kohta seda küll ei ütleks. Võibolla Kohtla-Järve ja see kant…

Senise “reisu” jooksul pole kordagi päikest näinud. Kuigi nüüd soe ja suvi möllab. Küllap saame seda veel nautida. Käiame kassetilt Code One uut laulu “Sellest saab meie suvi”. Loodan, et saab.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Fr.C12: Klaipeda ja minevik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.