Fr.C10: Kambüüs ja praktikaraha

24. mai, 1996, kell 2300, reede
Seisame ikka veel reidil ja ootame sadamasse pääsemist. Passime justkui autojuhid kuulsal Leedu-Poola piiril. Käivad kuulujutud, et homme läheme… Samas juba alternatiivne jutt, et me ei lähegi Klaipedasse. Jutte on seinast seina. Vaid Vanake taevas teab, mis edasi toimuma hakkab. Aga on kuulda ka edasistest plaanidest. Enne Atlandi Ookeani läheme veel kuskilt sadamast läbi, vist Hollandis, ilmselt läbi Kieli kanali. Kui igas sadamas tuleb nii kaua passida, siis me ei jõuagi nii ookeanile.
Millest siis veel… Süüa saame hästi, nii esialgu vähemalt tundub. Neli korda päevas – võib paksuks minna. Kokkasid töötab kaks vahetust, vaikselt on aimata juba, kumb neist paremini süüa teeb. Üks kokk on vist 150-kilone. Keegi ütles, et ta nimi on Velikaja Ljubov. Ei tea, on see niisama hüüdnimi või?
Mõned kadetid on juba kambüüsitoimkonnas olnud. Eks varsti saame meiegi kartuleid koorima hakata. Elukool missugune.

Palga ümber käib üks jahumine. Riigi poolt merekoolile ette nähtud söögiraha suunati laeva firma aadressile, aga sellest pidavat väheks jääma. Tööga pidime puuduva osa kompenseerima. Lubatud praktikaraha kipub nii üldse ära sulama. Laadimis-lossimistööd, millest Klaipedas peaksime osa võtma, me tonnaazhitasu ei saavat… Nüüd väidetakse, et töölepingutes pole ju palka kirjas. Kuid meil polnud ju valikuvõimalust. Peaasi, et madrusepaberid kätte saame. Vähemalt me elud olla ära kindlustatud. Päris orjad me siin ei ole.
Koduigatsust pole veel peale tulnud. Lahkumine toimus nii ruttu, et ei ole õieti kohalegi jõudnud. Võib-olla tuleb veel?

Hea lugeja, kes oled kah juba Klaipeda reidil olemisest tüdinud – ette rutates niipalju, et “homme saab” Fryderyk Chopin sadamasse. Info mõttes ka niipalju, et mälestuste esimestele postitustele lisasin 2 fotot. Näete, kui suur oli meie kajut ja Tallinna kilukarbivaade on ka täitsa olemas. Laeva pilti näed sellest postitusest.

Kelle jaoks tekst veel igav – natuke kannatust. Asju hakkab juhtuma. Allpool mõned märksõnad, mis sündmustest saab edaspidi osa. Ja kui reisil osalenu leiab midagi, mis talle tuttav tundub, siis võib mu meiliaadressile midagi saata – mairold@mereblog.com
> Prussakas kajutiuksel
> slipi veerel ookeanilaineid maitsmas
> griinvitsil esimest korda
> klaipeda l…d
> man overboard
> rotid kartulikoorimisel abiks
> nälg nälg nälg sai ja võiga
> merehaigus ja pannkoogid
> invergordonis jalgratastega ja ohvri aitamine
> kapteni provisioniruumi sissemurdmine
> sokolaadipäevad pardal
> vasja ja kadeti kaklus
> tursad voodi all
> koristaja telefoni piinamas
> kinoööd
> trümmis miinus 27
> pokker ja tikkude inflatsioon
> Klaipeda kaunitarid
> delfinaarium
> Jokkis Garden
> masti otsa ronimise aktsioon
> lehmad trümmis
> roti narrimine saiaga
> velikaja ljubov ja co
> viinaralli
> dushiruumi värvimine kaifiga
> 42 sildumist merel
> järjekorrakismad
> shotimaa punapead
> retk mäe otsa
> sotimaa põgenikud
> kiirteel
> super wc-d
> pimesool
> kuldsed kuuekümnendad üheksakümnendatel
> kalajahu kotte vedamas ….mmmm igamehe unistus
> klaipeda bussijänesed
> welcome to royal navy

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.