Meretund – 18. märts 2006

18. märtsi Meretunni saad omale arvutisse tõmmata siit.

  • Laevaomanike Liidu poolt kutsuti sellel nädalal kokku merenduse ümarlaud, kus kohtusid Riigikogus esindatud erakondade esindajad ja merendusorganisatsioonid. Miks Eesti lipu all ei sõida enam ainsatki kaubalaeva? Miks on Eesti ainus riik, kes pole rakendanud Eesti laevandust toetavat EL direktiivi? Kalev Kallo (Keskerakond), kapten Peeter Veegen, professor Heino Levald.
  • Reostus jõudis Aegna saareni. Soomlased on tulnud appi. Vanemleitnant Silver Vahtra (Piirivalve reostustõrje jaoskonna ülem).
  • Eesti Mereakadeemia projekt väikelaevade projekteerimise ja ehitamise õppekavade loomise kohta. Anatoli Alop (EMA professor).
  • Meremess 2006. Sulev Paakspuu (korraldaja), Peeter Lau (Saare Paadi juhatuse esimees).

2 thoughts to “Meretund – 18. märts 2006”

  1. Reostus jõudis Tallinna ja Kopli lahte
    18.03.2006 16:52

    Kaubalaeva Runner 4 uppumisega tekkinud reostus jõudis laupäeval Tallinna ja Kopli lahte.

    Tallinna lahes liikuvad laevad teatasid laupäeva hommikul veeteede ametile merereostusest Tallinna ja Kopli lahel. Piirivalve saatis kella kümne paiku piirkonda lennuki, mis tuvastas seal erineva suurusega reostuslaike, teatas piirivalveamet.

    Reostuse koristamist Tallinna ja Kopli lahel segavad rasked ilmastikuolud ja jää.
    Tallinna lahel Miidurannast 2,5 km kaugusel koristavad saastet Soome reostustõrjelaevad Seili ja Hylje. Kopli lahel 1 km kaugusel rannikust töötab samuti Soome reostustõrjelaev Halli.

    Miiduranna sadamast võetakse esimesel võimalusel koordinaatorlaeva Valvase pardale keskkonnakaitseinspektor, kes võtab proovid mõlemast avastatud reostuslaigust.

    Põhja-Eesti päästekeskus ja keskkonnainspektsioon on valmis ka reostuse rannikule jõudmiseks.

    Aegna elanik teatas ETV24-le, et õlireostus on jõudnud ka Aegna saare ümbrusse. “Kogu saare rannaäärne on kaetud õlilaikudega ja õlireostusest määrdunud jäätükkide ning nende kuhilatega. Kaldaäärsetes on hulgaliselt luiki ja parte, kelle arvukus soojade ilmade lähenedes on igakevadiselt hüppeliselt suurenenud,” ütles ta.

  2. Õlireostust lahutab Tallinna rannast üks kilomeeter
    18.03.2006 13:12

    Alo Raun, reporter/toimetaja

    Soome lahes Vaindloo saare lähedal uppunud kaubalaevalt Runner 4 lähtuv õlireostus võib olla jõudnud Tallinna ja Kopli lahte, kusjuures pealinna kaldast lahutab seda vaid üks kilomeeter, teatas piirivalveamet.

    Piirivalveameti pressiesindaja Helena Loorentsi sõnul on reostus 2,5 kilomeetri kaugusel Miidurannast ja kilomeetri kaugusel Kopli rannikust.

    Reostuspaikadesse on jõudnud Soome reostustõrjelaevad: Tallinna lahel koristavad Seili ja Hylje ning Kopli lahel Halli.

    Randa Loorentsi hinnangul reostus tõenäoliselt ei jõua, sest seda takistab randa ümbritsev jääkiht.

    Samas ei välistanud ta reostuse randa jõudmise võimalust täielikult. «Päästeamet on selleks valmis,» lubas ta.

    Esimesel võimalusel võetakse Miiduranna sadamast operatsioonide koordinaatorlaeva Valvase pardale keskkonnakaitseinspektor, kes võtab proovid mõlemast avastatud reostuslaigust.
    Seejärel peaks ka selguma, kas reostus pärineb uppunud kaubalaevalt Runner 4.

    Eesti Raadio teatas varem, et Naissaare rannik pääseb tõenäoliselt reostusest, sest meri ümber saare on jäätunud ja seda umbes kilomeetri raadiuses.

    80 meetri pikkune alumiiniumi vedav Runner 4 uppus öösel vastu 6. märtsi Vaindloo saarest 6 miili põhjasuunas, kui põrkas kokku ees liikunud laevaga.

    Kuigi esialgsetel hinnangutel võis uppunud laevalt merre voolata mõnikümmend tonni rasket kütteõli, võib katkiselt laevalt halvimal juhul merre immitseda üle saja tonni rasket kütteõli.

    Eesti Raadio teatel on esialgu andmeid 5 tonni kütteõli merrevalgumise kohta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.