Stockholmi kanalist leiti 14. sajandi laeva vrakk

Tänases Postimehe võrguväljaandes tuuakse ära uudis 14. sajandist pärit oleva laevavraki leidmisest Stockholmi kanalist.

Arheoloogid leidsid Rootsi pealinna Stockholmi Riddarfjärdeni kanalist mudasse mattunud 14. sajandist pärineva laevavraki, kirjutab The Independent.

Praegu ootavad teadlased Rootsi pealinnast leitud laevavrakkidest vanima väljakaevamiseks luba ning loodavad, et leid annab aimu selleaegsest laevaehitustehnikast.Arheoloogid loodavad, et laeva on võimalik samal viisil päästa nagu seda tehti 17. sajandist pärineva sõjalaevaga Vaasa, mis asub muuseumis ning on Rootsi üks suuremaid turismiatraktsioone.

Rootsi rahvusliku meremuuseumi esindajate kinnitusel paiknevad vrakijäänused Stockholmi kesklinnas asuvas Riddarfjärdeni kanalis üheksa meetri sügavusel.

Vrakk avastati möödunud aasta sügisel, kui uuriti uue metrootunneli rajamise võimalusi.

Arheoloogid paigutavad laeva ehitusaja ajavahemikku 1350 kuni 1370 ning usuvad, et see läks põhja umbes 1390. aasta paiku.

«Leiu teeb eriliseks laevavraki asumine vees ning keset Stockholmi. Tegelikult säilis see seal paremini, kui see oleks säilinud maal,» ütles Rootsi rahvusliku meremuuseumi laevrakiprojekti juht Marcus Hjulhammar.

Stockholmi arhipelaagi madala soolsusega vees on laevavrakkide säilimiseks head võimalused, kuna seal puuduvad laevapuitu uuristavad tõugud.

Arheoloog Hjulhammar lisas, et laevakeres leiti loomanahaga kaetud suur auk.

«See näitab, et laev oli üsna ärasõidetud ning laeva parandamine loomanahaga võis olla üks põhjustest, miks see põhja läks,» selgitas arheoloog.

Rootsi meremuuseum esindaja Hjulhammar kinnitas, et nad ootavad laevavraki väljakaevamiseks Rootsi valitsuse ametlikku luba.

Pärast selle saamist tehakse kindlaks, kas lavajäänuste olukord võimaldab neid maale transportida.

«Sõltub sellest kui suur on erodeerumisaste ning võib-olla on parem, kui see sinna jääbki,» lisas Hjulhammar.

Allikas: PM online, 03.03.2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.