“Amerigo Vespucci” pildi peal / Amerigo Vescpucci in pictures

Kahetsusega peab mainima, et pääs kruiisilaevade kaide äärde on piiratud…Muukeelsed turvarid ei lase tavainimesi enam merd ega laevu nautima. Jälle need neetud terrorism, 9/11 ja ISPS koodeks. Mida aeg edasi, seda rohkem hakatakse meie elu piirama aedade, kaamerate ja turvameestega. Kõikjal jälgivad meid kellegi silmad. Anonüümsus kaotatakse. Isikut tõendavat dokumenti pead pidevalt kaasas kandma, et mitte endale liigseid probleeme tekitada. Milline riik peab ennast mereriigiks? Kas see, keda ümbritseb vesi – teadmata, mida selle rikkusega peale hakata või see, kes suudab antud võimalust kasutada maksimaalselt, teadlikult ja oskuslikult, tegemata seejuures rumalaid ja halenaljakaid otsuseid.

Hämmastas “turvaväravate” vähene turvalisus. Millegipärast voorisid taksod sisse-välja-sisse-välja… Tavakodanikud aga punktist edasi ei saanud. Ma ei saa aru, kus on loogika? Kas taksojuht, kes lehvitab turvale käega ja sõidab tõkkepuu alt läbi, ei kujuta kruiisi- ja muudele laevadele mitte mingit ohtu? Kas taksojuhid on inglid? Miks ei kontrollita sõiduki sisu enne sadamaalale sisenemist? Kui ma tellin kesklinnas omale takso ja ütlen inglise keeles, et soovin sõita kruiisilaeva juurde, mis seisab Tallinna sadamas, siis ei leia ma ühtegi takistust oma teel, et vedada endaga kaasa koti sees 5 kg trotüüli näiteks või veel hullem – biorelva. Mis kasu on nendest sadadest miljonitest eurodest, mis kulub sadamate turvalisemaks muutmisel?

Kuid tagasi peateema juurde – purjelaev Amerigo Vespucci. Fantastiline laev, mis lähemal uudistamisel muutus ainult huvitavamaks. Muideks, Amerigo Vespucci (tuntud meremees ja kartograaf) nime järgi sai omale nime ka Ameerika Ühendriigid. Vaatamata oma 75. aastasele vanusele on laev väga hästi säilinud – väga head peremehed on olnud laeval.

Vaatamata “rangetele” turvameetmetele sadama tollipunktis õnnestus siiski pääseda laevale ka lähemale, samas heita pilk peale ka kruiisilaevale “Jewel of the Seas”. Kahjuks purjelaeva pardale ei õnnestunudki pääseda. Kui keegi tunneb agenti, kelle kaudu oleks võimalik laevale pääseda, siis võiks mulle teada anda!

Amerigo Vespucci

sadamas 039_1 sadamas 035 sadamas 014
Jewel of the Seas
sadamas 051_1 sadamas 072_1 sadamas 056_1
Taamal paistavad USA sõjalaevad
sadamas 061 sadamas 063_1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.