Eesti Mereakadeemia rektori valimised – vol. 5

On taas käes aeg, mil kuulutatud jälle välja Eesti Mereakadeemia rektori valimised. Miks jälle, sellest saab lugeda siit.

EMA kuulutus

Tegelikult on uue rektori leidmise protsess aega võtnud juba 1,5 aastat. Selle aasta märtsis välja kuulutatud rektori valimised kuulutati millegipärast luhtunuks. Viimased valimised on leidnud ära märkimist ka õiguskantsler Allar Jõksi poolt.

Õiguskantsler on seisukohal, et Eesti Mereakadeemia rektori valimisprotseduuri tulemusel ametisse nimetatud ning rektori ülesandeid täitev rektori kohusetäitja vastab küll rektorile esitatavatele nõuetele, kuid ei ole läbinud õiguspärast valimisprotseduuri, mille läbi on rektori ametikohta võimalik täita. Seega on rektori ametikoht täitmata ja ministril on vastavalt ministri määrusega kehtestatud rektori valimise korrale kohustus kuulutada välja konkurss rektori ametikoha täitmiseks. Kord näeb ette, et kui konkurss on luhtunud ja rektorit ei ole leitud, tuleb uus konkurss välja kuulutada hiljemalt kahe kuu jooksul. Ministrile ei ole siin ette nähtud kaalutlusõigust, kas kuulutada uus konkurss välja või mitte.

Härra Jõks on leidnud, et haridusminister on rikkunud omaenda määrust, mis sätestab protseduurireeglid rektori konkursi läbiviimiseks.

„Seadusele tuginev ministri määrus, mis sätestab protseduurireeglid rektori valimise konkursi läbiviimiseks, on täitmiseks kohustuslik ja protseduurireeglite mittejärgimist ei saa kindlasti pidada õiguspäraseks”, ütles Allar Jõks. „Minister ei saa otstarbekusest lähtuvalt otsustada, et ta ei täida omaenda määrust. Võin küll mõista ministri kui õppeasutust haldava ministeeriumi juhi soovi tagada Mereakadeemia efektiivne juhtimine ja stabiilsus. Kuid kehtestatud õigusaktidest ning nii valimiskogu liikmete kui ka kandideerinud isikute õigustest ei saa mööda vaadata”, rõhutas õiguskantsler. „Juhul, kui valimiskord vajab muutmist, tuleb vastavas ministri määruses seda kooskõlas rakenduskõrgkooli seadusega teha”.

Eesti Mereakadeemia rektori valimised on välja kuulutatud detsembri alguses Postimehes ilmunud kuulutuses. Kahjuks ei ole Eesti Mereakadeemia enda kodulehel rektori valimiste ega tingimuste kohta midagi kirjutatud.

Oma kandidatuuri rektori kohale on aega üles seada 8. jaanuarini 2007. aastal.

5 thoughts to “Eesti Mereakadeemia rektori valimised – vol. 5”

  1. hoiame pöialt…
    seekord võiks vähemalt kandidaatide tutvustamiseni üritus jõuda :)
    kuidas on võimalik, et teiste kõrgkoolide rektorite valimiste puhul meediast muud ei kuulegi. Mereakadeemia aga ei pane isegi enda kodukale kuulutust?

  2. Loomulikult on Eesti Mereakadeemia rektori valimised üks riukalik tolamängimne ensv-tüüpi moodustises Ühtse Venemaa ensv filiaali tegelaste poolt. Kes on see nn. rektorikandidaat? Punane õigusteadlane, kes tunneb merendust nagu siga pühapäevast päeva. Täpselt nagu täielise okupatsiooni ajal asjatundlikkus oli asendatud poliitilse usaldusega. Seekord on NLKP asemel Ühtne Venemaa. Ja Kesk-Venemaa tegelinskite asemel on setud, ranna-äärsete eestlaste asemel on saarlaste väljapuksimine. Anna Mats

  3. Üliõpilasele kommentaariks retoorilise küsimuse kohta, miks kodukalt puudub info rektori valimiste kohta. Uus kodukas sai üles vahetult enne jõulupühi ning sellega oli sagimist üksjagu. Vana oli jälle nii vana ja kohe-kohe pidi ülesse saama uus. Kahjuks võttis uue ülesupitamine oodatust kauem aega ja lõppkokkuvõttes – ununes. Vabandan. Kivi minu kapsaaeda tõesti teenitult. Kui seal nüüd ringi kolada, siis on näha, et tööd leheküljega on veel oi-kui-palju, aga see ei tähenda, et tegemist on vandenõuga.Info puudumise taga ei tohiks kohe tonti näha. Iidne hiinlaste vanasõna ütleb, et lahingusse tasub tormata ainult siis, kui võidus kindel. Ehk siis taustauuringut tegemata ei maksaks järeldusi teha. Kõik akadeemiaga seotud küsimused võib saata otse mulle. Edukat uut aastat kõigile soovides, Maret.

  4. lp. Maret Laanes,
    kas te ei arva, et rektori valimised peaks olema üks prioriteete, millele praegu keskenduda? Inimestel, kes mereharidusest ning oma kollektiivist hoolivad, peaks mingigi huvi ju olema selle suhtes?
    et me saaks hea juhi ja kindlustunde… ehk ka järjepidavuse.

  5. Naljakas on lugeda töökuulutusest, et Mereakadeemia rektoril võiks üksnes “soovitavalt” olla merendusalane haridus või töökogemus samas vallas. (mitu aastat on piisav kogemus?) Ei imestaks, kui oleks kirjas “vähemalt pooleaastane kogemus”. Võõrkeeltest ei ole sõnagi. Mereakadeemia rektori puhul peaks inglise ja vene keel olema kohustuslikud. Kui president saab endale lubada täiskohaga tõlke, nõunikke, turvamehi ja jumal teab keda, siis väikse eelarvega haridusasutuses on see juba sulaselge raiskamine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.