Kaldale uhutud. Vol.5

Ensenada sadama kapteni info kohaselt lähipäevadel laaditakse praegu ankrus seisev APL Panama ülejäänud konteineritest tühjaks sadamas ja laev võidakse pukseerida Hiinasse kuivdokki. USA läänekalda kuivdokid on kõik hõivatud.
Laeva lahkumine sadamast ei ole kindel, sest ikka veel inspekteeritakse laeva vigastusi. Sõukruvi ja laevakere vajavad põhjalikku remonti. Singapurist on tellitud Taani kompanii Fairmount Marine puksiir Hua An, mis on spetsiaalselt „heavy-lift“ tööde jaoks.
Ensenada linna võimud on kahjunõudjate hulgas, küsitakse kompaniilt 150 tuhat dollarit kahjude hüvitamiseks. Eelkõige ranniku valvamise ja hooldamise eest, samas on kannatada saanud ka linnatänavad (konteinerite transport sadamasse).
Linn peab lähikuudelgi rannaala valvama, sest see ei ole ujujate jaoks veel ohutu. Päästetööd ja lossimiseks ehitatud ajutine kai on merepõhja kõvasti muutnud (veemasside liikumist tugevalt mõjutatud), arvatakse, et turistide jaoks populaarse Playa Hermosa ranniku taastamine võib võtta üle poole aasta.
3. aprill, 2006 Tim Schwabedissen, infot vahendas Cargolaw.com.

Natuke mõtlemisainet ka meilegi. Huvitav, kas nt. Tallinna linn esitab kahjunõude laevakompaniile, mis rannikut – võimalik ka linna – kahjustanud? Kuidas üldse on Eestis reguleeritud merekahjude sissenõudmine erafirmadelt? VTA kodulehel on sellest natuke kirjutatud, aga ei ole kuulda olnud, et Eesti riik oleks varem suurfirmadelt midagi kätte võitnud. Meil ei saada isegi oma Muuga sadama keskkonnaprobleemidest jagu.
Soomes on paremuse poole liigutud, alates aprillist võib reostuse tekitanud laeval kohapeal trahvi nõuda (Nulltolerants reostajate vastu). Kas meil liiguvad ka asjad sinnapoole? Või koogutame edasi globaalsete firmade ees ja laiutame käsi: kõik on kättesaamatus kauguses ja aegunud. Ma muidugi üldistan liialt, aga ma pole ainuke, kes esmapilgul asju sedasi näeb.
Vt. ka Kaldale uhutud. Vol.4.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.