Kaldale uhutud. Vol.4

Tähelepanelik lugeja kindlasti juba teab, et APL Panama on lõpuks kaldast lahti tõmmatud. Õnnestunud vabastamine toimus 10. märtsil, mil süvenduslaeva ja puksiiride ühistöös saadi konteinerlaev taas veele.

Süvenduslaev Francesco di Giorgio kaevas üsna kiiresti laeva külje alla kogunenud liiva eemale ja süvendas veidi merepõhja. Kolm pukserit ja kaks hüdraulilist tõukurit liigutasid laeva vööriosa kaldast eemale.

APL Panama sattus madalikule 25. detsembril, kui sadama lootsikohas kaldale liiga lähedale manööverdati. Õnnetus liigitatakse ilmselt inimliku eksimuse kategooriasse, kus süüdi jääb kapten. APL Panama jõudis lootsikohta enne lootsi saabumist ja tagasipöördemanöövriga püüdis lootsi samas kohas teise katsega peale saada, ilma et oleks konsulteerinud lootsijaamaga. Nii manööverdades sattus laev laevaliikluseks keelatud tsooni.

The APL Panama ran aground at 6:12 p.m. Dec. 25, as it prepared to enter the port of Ensenada on a regularly scheduled trans-Pacific run. Mexican authorities attribute the incident to human error on the part of the vessel’s Croatian captain, Zupan Branko; sworn testimony suggests he broke port rules by steering the ship into restricted waters without waiting for the guidance of a port pilot.

Laev seisab Ensenada sadama lähedal, sõuvõll ja rooliseade on saanud viga, samas inspekteeritakse laeva kere. Laev ei lahku enne, kui on selgeks tehtud kulude jaotus mitmete osapoolte vahel ja samuti ei lase Mexico valitsus laeval enne minna, kui on rand taastatud algsel kujul. Masinad juba töötavad. Kaalutakse, mis sadamasse laev dokki pukseerida, sest Ensenada sadamas ei ole nii suurt kuivdokki, et laev korda teha.

Kogu operatsioon 2,5 kuu vältel on tohutult maksma läinud. Ilmselt tuleb kivi visata laevakompanii või päästeoperatsiooni organiseerijate kapsaaeda, kel ei tulnud pähe kohe süvenduslaeva tellida. Aga “oleks” on hea sõna…

Ilmselt Mexicos ei kehti seadust, et mis kaldale uhutud, see leidja oma. Tekikonteinerid transporditi eskordi saatel sadamasse ja laeva lastiks olevast elektroonikast näevad kohalikud vaid und.

Kõige parema info sain signonsandiego.com-ist. Vaata ka fotogaleriid. Kui on tõsisem huvi kogu sündmuse kohta, siis cargolaw.com annab väga ammendava info.

Ausaltöelda on isegi natuke kurb, et selline põnev üritus nii äkki otsa sai. Aga eks hoian APL Panama edaspidisel käekäigul silma peal. Siinkohal veel mõned fotod signonsandiego.com-ist. Esimesel foto Queen Mary 2-st, mille reisijad said samuti California turismimagnetit kaugelt näha. Teisel foto tublidest puksiiridest “Sea Victory”, “Gladiator” ja “Leader”. Kolmas foto veel 23. veebruarist.

  

Kogu saaga kohta saab infot siit.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Kaldale uhutud. Vol.4”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.