Konflikt USA ja Iraani vahel

Paar päeva tagasi oli uudis USA sõjalaevadest, keda "ohustasid" Iraani paadid Hormuzi väinas. Tol hetkel ei kippunud kohe kirjutama oma mõtetest sellest konfliktist. Tõmbasin ainult mõtetes paralleele järgmiste sündmustega:

RMS Lusitania uputamine Saksamaa allveelaeva U-20 poolt 7.mail 1915. aastal tõi Ameerika Ühendriigid Esimesse Maailmasõtta.

–  USA mereväebaasi ründamine Pearl Harbour'is jaapanlaste poolt 7. detsembril 1941. aastal tõi Ameerika Ühendriigid Teise Maailmasõtta.

– "Gulf of Tonkin Incident" tõmbas Ameerika Ühendriigid sõtta Põhja-Vietnami vastu 1964. aasta augustis.

9/11 viis Ameerika väed Iraaki ja Afganistani, lendamine muudeti keeruliseks, võeti vastu ISPS koodeks jpm.

Kõiki neid sündmusi ühendab üks asi: lugu "lõhnab halvasti".

Tagasi USA-Iraani konflikti juurde. Kui algselt hõigati välja, et kiirpaadid ohustasid sõjalaevad turvalisust ning ähvardati need õhku lasta, siis nüüd tuleb välja, et asi polnud nii nagu see algselt serveeriti. Kuna viibiti rahvusvahelistes vetes, siis oli nii sõjalaevadel kui ka paatidel võrdne õigus seal olla. Uudis USAToday's. Kes keda ja kuidas ähvardas on selgusetu. Loodan ainult, et mõni "intsident" lähitulevikus ei sunniks suurriiki taas vastu võtma otsust järjekordse riigi vastu minna ning olukorda veelgi pingelisemaks muuta.

Nüüd on väljas ka iraanlaste video antud juhtumi kohta:

https://www.youtube.com/watch?v=qaOdskQy2nM

Hormuzi väin:

Admiralty kaart Hormuzi väinast, kasutati intsidendi uurimise korral, kui USS Vincennes tulistas 1988. aastal Hormuzi väina kohal alla Iraani reisilennuki Lend 655 (Airbus 300). Hukkus 290 inimest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.