Eesti surfarid alustavad MM-i

13.-19. jaanuaril Uus-Meremaal toimuvast RS:X klassi MM-ist võtavad maailma kahesaja parima purjelauduri seas osa ka Eesti sportlased Johannes Ahun (Surfhouse), Henri Kaar ja Maarja Niinemets (mõlemad Team Extreme), kes asuvad Aucklandis Takabuna Beachil võitlusse olümpiapääsmete eest.

Purjelauakoondise treeneri Eerik Luka sõnul on sportlased Uus-Meremaal veedetud kuuajase treeningperioodi jooksul saanud tugevat trenni teha ja kohalike sõiduoludega harjuda.

„Tugeva tuulega on kiirus hea ning Johannes ja Henri on ilusaid treeningsõite teinud. Maarja sõidab ka tugeva tuulega hästi, aga tema suurim edasiminek on siin olnud stardid, kus ta on hakanud julgemini liinil oma koha eest võitlema. Vaikse tuulega on aga vaja väga palju pumbata, nii et kui meie sportlased seda jõuavad, on nad konkurentsis. Seetõttu võtsimegi eilsest treeningtempot veidi maha ning teeme rahulikult, et jõudu ja energiat koguda ja sõidunälga tekitada," rääkis Luka.

„Igal juhul on siintehtud kuuajane trenn olnud vajalik, oleme saanud väga palju teistega sõita ja võrrelda ning kindlasti oleme muutunud paremaks. Tase on muidugi väga kõva ning eks võistlustel saab kõik selgeks," tegi Luka tiitlivõistluste eelse kokkuvõtte.

Nädalase võistlusperioodi jooksul peetakse sõltuvalt ilmastikuoludest maksimaalselt 11 sõitu. Meeste arvestuses sõidetakse MM-il välja üheksa olümpiapääset, mille eest alustavad võitlust 21 riigi sportlased, naiste arvestuses jagatavat seitset olümpiakohta püüavad 13 riigi sportlased. Kokku pääseb Qingdao olümpiaregatile 35 meest ja 28 naist. 2007. aastal Portugalis Cascais toimunud MM-il, kus jagati välja esimene jagu pääsmeid, tuli Ahun 89. kohale ning jäi olümpiapääsmest 12 riigikoha kaugusele, Niinemets tuli 67. kohale ning jäi olümpiapääsmest 7 riigikoha kaugusele.

Purjetamise MM-i avalöögi tegid Melbourne'is 49er klass purjetajad, kus Eestit esindanud Tõnis Haavel – Lenart Kivistik jõudsid hõbefliiti ning saavutasid kokkuvõttes 53. koha. Pärast purjelaudureid algab eestlaste jaoks järgmisena 23.-29. jaanuaril Melbourne'is Finn klassi MM-il, kus sõidab Harles Liiv. Merili Randmaa – Agnes Lill, Marjaliisa Umb – Elise Umb, Raul Oja – Marko Pomerants võistlevad 470 klassi MM-il 24.-30. jaanuaril Melbourne'is ning Deniss Karpak ja Argo Vooremaa Laser klassi MM-il 7.-13. veebruaril Sydney lähistel Terrigalis.

Purjetajate osalemist MM-il toetavad Samsung, Starter, Marinepool, LTT, KSA Silmakeskus, Eesti Ehitus, Matek, Hawaii Surf, NG Investeeringud, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Olümpiakomitee.

RS:X klassi MM-i info ja tulemused: http://www.rsxclass.com/worlds2008.html

Johannes Ahun

Fotol: Johannes Ahun purjetamas kodustes vetes Samsung Eesti karikavõistluste teisel etapil Tallinna Jahtklubi karikavõistlustel 2007 Lohusalus. Autor on Eesti Jahtklubide Liit.

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit: www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.