Eesti Mereakadeemia rektori valimised – vol. 3

Eesti Mereakadeemia senine rektori kohusetäitja Jüri Lember ilmselt enam akadeemia juhiks ei pürgi, sest peab ebanormaalseks seal valitsevat olukorda, kus nõunike kogu otsustajad pole ise mereharidusega seotud.

“2004. aasta alguses vahetas minister Maimets nii rektori kui nõunike kogu esimehega konsulteerimata välja viis nõunike kogu liiget ning pani asemele seitse, rikkudes sellega esiteks enda määrust, mille kohaselt rakenduskõrgkooli nõunike kogus võib olla 15 liiget. Meil on praegu 17,” rääkis Lember BNS-ile.

Lemberi sõnul välja vahetatud nõukogu liikmetele muudatust ei põhjendatud, mõnele öeldi, et see oli Lemberi otsus. “See on sigadus,” leidis viis aastat rektori kohuseid täitnud Lember ja lisas, et üks, kellele nii väideti, oli näiteks kalaliidu juht Valdur Noormägi. “Praegu ei ole nõunike kogus ühtegi kalandusega seotud inimest,” nentis Lember.

Ta rääkis, et uued liikmed ei ole mereharidusega seotud ega akadeemia vastu vahepeal huvi tundnud.

“Kui nad tulevad ainult rektori konkursile hääletama, siis ma ei tea, ma nimetaks seda vandenõuteooria taoliseks kokkumänguks.”

Kuu aega tagasi toimunud rektori konkursil said kõik kolm kandidaati – Jüri Lember, Urmas Lips ja Viljar Jaamu – võrdselt hääli, mistõttu kuulutati konkurss nurjunuks. Teisipäeval kuulutas ministeerium välja uue konkursi.

“Mis selle taga on, on raske öelda, aga 2001. aastal oli üks katse mereakadeemiat erastada,” ütles Lember.

Ta lisas, et nõunike kogu vahetusest saati on koolis käinud üks kontroll teise järel. Esmaspäeval teatas riigikontroll, et auditi kohaselt vajab mereakadeemia raamatupidamise tase parandamist.

“Ma ei ole kindel, kas ma hakkan selles olukorras uuesti kandideerima. Mul on riigiametist kõrini, sellest heategevusest siin,” ütles Lember.

Ta soovitas uuel haridus- ja teadusministril Mailis Repsil kaaluda nõunike kogusse mereharidusega seotud inimeste tagasimääramist.

BNS, 14.06.05

One thought to “Eesti Mereakadeemia rektori valimised – vol. 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.