Meretund – 18. juuni 2005

18. juuni Meretunni teemad:

  • Soome lahe kasvukolmnurk. See mõiste võesti esmakordselt kasutusse Kagu-Aasias aastal 1989. Esimene kasvukolmnurk hakkas toimima Singapuri, Malaisia ja Indoneesia piirialade majandusvööndis. Lõuna-Soome, Eesti ja Peterburi piirkond moodustavad ühtse terviku, kus mitmepoolne koostöö on vajalik ja loomulik ning seda toetab täielikult ka Euroopa Liit oma struktuurifondidest. 1998. a. Washingtonis toimunud Maailmapanga kongressil tõestasid Harvardi teadlased, et ligi 50% maailma rikkamate ja vaesemate riikide erinevused on tingitud kahest asjast: meresadamate lähedusest ja tervislikust piimast, mis ei võimalda levida haigustel. Teadlaste väitel toimub majandusintegratsioon just suurema tõenäosusega nende riikide vahel, kellel on võimalik kaubavahetust pidada kas meritsi või siis suuremate jõgede kaudu. Eestis on selline kasvukoht Peipsi järve piirkond. Aare Uustalu (Tallinna Tehnikaülikooli Tallinna kolledži dotsent).
  • RIKS pakub Eesti laevaomanikele soodsalt mereside kõnesid. Avo-Rein Tereping (Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus).
  • Aegna saare kai äärde ei saa enam laevad silduda, kuna tormid on teinud oma töö. Eelmisel aastal telliti kai rekonstrueerimise projekt. Jaanuari torm tekitas aga palju tööd juurde. Kai on võimeline vastu võtma laevu alates 20. juunist. Peep Koppel (Kommunaalameti juhataja asetäitja).
  • Kiirlaevade lained lõhuvad Aegna saare kaid edasi. Sulev Roosma (Eesti Mereturismi Assotsiatsiooni esimees).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.