Saaremaa Laevakompanii sulgeb Sillamäe – Kotka laevaliini

Kurb uudis hakkas täna silma DELFI portaalis. 19. oktoobril teeb parvlaev VIRONIA oma viimase reisi Sillamäe-Kotka liinil. Sulgemise põhjuseks on liiva jooksnud läbirääkimised Venemaaga otsemarsruudi kasutamiseks.

„Liini avades lootsime saavutada kokkuleppe Vene poolega, võimaldamaks laeval sõita Sillamäe ja Kotka vahelisel kõige otsemal marsruudil, mis läbib Venemaa territoriaalvete alla kuuluvat Suursaare ümbrust. Üle kahe aasta väldanud läbirääkimised lõpetas Vene pool aga pärast pronksiöö sündmusi sootuks,” ütles Frosch.

Froschi sõnul üritati läbirääkimisi tulutult uuesti alustada, viimase lootuse otsemarsruudile kustutas Venemaa teade tsiviilliiklusele olulisi distantsipiiranguid seadva radari paigaldamisest Suursaarele. Sõiduaeg Kotka suunal on kuus tundi, Sillamäe suunal üheksa tundi. Otsetee Suursaare ümbruse vete kaudu oleks võimaldanud vähendada sõiduaega kummalgi suunal kahe tunni võrra.

“Teise võimalusena oli Narva Line’il plaan suunata liin teenindama kolmnurka Sillamäe — Ust-Luga sadam — Kotka, kuid ka see variant takerdus poliitiliste küsimuste taha,” lisas Frosch.

Eelmisel aastal pälvis laevaliin auhinna "Ida-Virumaa Turismitegu 2006". Turistide seas kogus liin populaarsust, põhikasutajad olid kaubaveokid.

Sellel aastal kasutasin ka ise seda laevaliini, et külastada Kotka Merepäevasid ja osa saada suurest purjeregatist Tall Ships' Races 2007 Baltic. Väga mugav oli sõita autoga Sillamäele, jätta see parklasse ning sõita laevaga otse sündmuste keskele, kus autoga polnud enam midagi teha.

Vaade VIRONIA pealt saabudes Kotka sadamasse (pildile on jäänud maailma suurim parklaev SEDOV ja poolakate DAR MLODZIEZY.

Sedov and Dar Mlodziezy_2

DELFI  

2 thoughts to “Saaremaa Laevakompanii sulgeb Sillamäe – Kotka laevaliini”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.