13 ja 14 juuli: Baltimaade esimene regatt erivajadustega purjetajatele

Erivajadustega ja sotsiaalsetes katsumustes inimesed saavad Tallinna Merepäevadel istuda uutesse purjekatesse, sõita, “Eriliste purjetajate” üritust nautida ja võistelda. Esmakordselt Baltimaades toimub parapurjeklassi osalusega regatt.

Baltimaade esimene pararegatt

„Neli aastat tagasi oli meil üks parapurjetaja terve vabariigi peale, nüüd toetajate ja olümpiasurfar Ingrid Puusta julgustusel üle saja korra merel käidud ning sellest aastast parapaadidki olemas. Uskumatu, et võime maha pidada juba esimese regati Tallinn Race, kus osalevad puuetega purjetajad spetsiaalselt neile sobilikes purjepaatides,” kinnitas parapurjetamise eestvedaja Külli Haav. „Soovin ikka, et purjetamine annaks oskusi, enesekindlust ja rahuhetki ka elumerel ja saatuse tuules,” lisas Haav.

Nüüd, kuna parapaatid ja purjespordi huvilised olemas ja Eesti jahtklubide liit korraldamas 10ndat Tallinn Race’i, toimub esmakordselt parapurjetamisklassi osalusega regatt. Hansa 303 klassi parapurjetaajad stardivad kl 11 pühapäeval Tallinna Lennusadama lähistelt ja sõidavad neli võistlussõitu. Osa võtavad ka Läti purjetajad treener Guntars Eistreikise käe all.

Haara rool ja soot, puue ei takista!

Kolme parapurjekaga saab sõitmist proovida üritustel üle Eesti. Tallinna Merepäevadel saab juhendaja käe all igaüks purje seada ja roolimist proovida ümberminekuhirmu kartmata.

Tallinna merepäevadel tervitab osalejaid abilinnapea Vadim Belobrovtsev, oma panuse annab olümpiasurfar Ingrid Puusta, juhendab ning koolitab purjetamishuvilisi Kreeka parapurjetamise koondise treener Iakovos Kikianis ja Liina Kolk RS Purjetamiskeskusest.

Osalejate huvi korral saab iseseisvalt omandada paadi käsitsemise, põhilised manöövrid ning külg-, vastu- ja allatuulesõidu.

Purjekad, mida saab joystick’iga juhtida

Üks on moodsa disainiga ja kiire purjekas RS Venture Connect. Selle paadi teeb stabiilseks 125-kilose bulbiga kiil ja hästi juhitavaks kaks roolilehte. Purjeka kogukaal on 340 kg ning see saab peale võtta 2-6 inimest. Ise veest tühjeneva kokpitiga purjeka Venture pikkus on 4,9 meetrit, laius 2 meetrit ja süvis 0,9 meetrit ning purjepinda on sel maksimaalselt 29 ruutmeetrit.

Kaks purjekat on klassist Hansa 303. Need on lihtsama disainiga ja kergemad kahe mastiga paadid. Nende pikkus on 3,03 meetrit, laius 1,35 meetrit ja ühemeetrine süvis. Paat kaalub 85 kg. Hansa 303 klassi purjeka kogupurjepind on maksimaalselt 20 ruutmeetrit ning sellega saab sõita kaks inimest korraga.

Kõik kolm purjekat on sobilikud ka ratastoolis inimestele. Paadil RS Venture Connect on juhtkangiga rooli ja grootpurje juhtimise võimendus. Seda saavad kasutada ka elektrilise ratastooli kasutajad või nõrgemate kätega purjetamishuvilised.

Erilisi Purjetajaid toetavad Eesti Jahtklubide Liit ja Eesti Paraolümpiakomitee, parapaadid soetati koostöös Eesti Sotsiaalministeeriumi, Eesti Jahtklubide Liidu ja Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liiduga.

AJAKAVA Tallinn Lennusadamas (B3 kai) 12-14.07 2019

12.07, reede, ettevalmistus, treeningpäev 1
Purjekate transport, platsi sisseseadmine, tiimikoosolek, planeerimine Lennusadama juhiga, purjekate ettevalmistus koos parapurjetajatega, kes aidata tahavad, treeningsõidud, treenijate ja varustuse komplekteerimine meeskondadeks

13.07, laupäev, teooria ja praktika, treeningpäev 2, Erilised Purjetajad üritus
1200 Kohtumine ja tutvumine
1230 Paatide tutvustus, treeningud, Iakovos Kikianis (GRE)
1400-1700 “Kuidas toimub purjetamise võistlus?” 49er finaalide vaatamineIngrid Puusta kommentaaridega
Vaba aeg
1600-1900 “Erilised purjetajad” üritus, parapurjetajaid tervitab aselinnapea Vadim Belobrovtsev, kehakinnitus, purjetamine treeneritega Ingrid Puusta, Liina Kolk, Iakovos Kikianis. Fotograaf.

14.06, pühapäev, võistluspäev
0900 võistlejad kogunevad Lennusadamas, regamine 5 EUR
1100-1300 Tallinn Race, Hansa 303 võistlejatel 4 sõitu, esimene start 1103
1430 pakkimine
1800 auhindamine

Rega lingil https://bit.ly/2QKvom6

*Korraldajal on õigus teha programmis muudatusi, sõltume ka ilmast

Info: Külli Haav
parapurjetamise korraldaja
+372 511 9433

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.