Eesti parapurjetajad sai Põhjamaade meistrivõistlustelt häid kohti esimeste seas

Põhjamaade parapurjetamise meistrivõistlustel Stockholmis sõitis Anre Nõmme end kahe võistluspäeva kuue sõidu arvestuses neljandaks. Hansa 303 klassis oma debüütvõistluse teinud Margit Kasemets tuli aga viie sõidu kokkuvõttes esimeseks.

“Konkurents on siin väga tugev. Kuna minu treeninguperiood on suhteliselt lühikeseks jäänud, siis ma ei osanud ennast esikolmikusse positsioneerida. Aga ma andsin endast parima,” kirjeldas võistlust Eesti eelmise aasta pronksimees Anre Nõmme.

“Sain senitundmatu kogemuse tundmatul alal ja sellepärast ma läksin võistlusele ka ilma suure närvita – lihtsalt oma sõitu sõitma,” rääkis oma klassis esimeseks tulnud Margit Kasemets, kelle jaoks oli see üldse esmakordne purjetamisvõistlus, sest ta alustas alaga alles tänavu. “Treeningud on väga hästi läinud. Olen siin õppinud startima ja strateegiat.”

“Uus purjetaja Margit Kasemets näitas, et teda tasub silmas pidada, olles saanud klassis kaks teist ja kolm esikoha,” ütles Eesti parapurjetamise eestvedaja Külli Haav ja lisas, et nii võõrustajamaa kui ka Skota Hemi klubi on võistlused väga hästi korraldanud.

Tuuleolud on Rootsi Kuningliku Jahtklubi (KSSS) võistlusjuhi Håkan Anderssoni sõnul küll stabiilsed, aga pööramistega panevad need proovile nii võistluslikkuse, tähelepanu kui ka närvi.

Esimese koha sai 2.4 mR klassis mullune võitja rootslanna Fia Fjelddahl kuue esikohaga, teise Niko Salomaa.

“Põhjamaade võistluste eesmärk on parapurjetamiskoostööd arendada, end harida ja omavahel G-grupis mõõtu võtta, et parapurjetamine hoogu koguks ja olümpiaspordialaks ennistataks. Meie lätlastega oleme uued ja alustavad maad, Soomes-Rootsis on paadipark ja heade tulemustega olümplased olemas. Väga kasulik on nende kogemustest õppida,” märkis Haav.

Põhjamaade parapurjetamise meistrivõistlusi võõrustab Rootsi Kuninglik Jahtklubi (KSSS), finantseerib ja korraldab aga sihtasutus Skota Hem, millele aitas maikuus toetust koguda Rootsi printsess Victoria oma fondiga.

Kaksteist 2.4 mR klassi ja kolm Hansa 303 tüüpi paati võistleb kokku kuues sõidus kahel päeval. Osa võtavad erinevate füüsiliste puuetega inimesed.

Laupäeval ja pühapäeval Stockholmi Kuninglikus Jahtklubis peetavatel võistlustel on osalejaid Rootsist, Soomest, Lätist ja Eestist. Nõmme sõnul on klubi väga hästi varustatud ja kohaldatud – paatidesse saavad liikumispuuetega inimesed kraanade, vintside ja pootsmanipükste abil. Ka ujuvkaide paigutus arvestab täpselt paadiklassi mõõte ning eriti palju kõrvalist abi purjetajad ei vajagi.

Meistrivõistlustele eelnevas treeninglaagris osalenud Kasemets võistles esimese eestlasena ka Hansa 303 klassis, milliseid spetsiaalseid parapurjekaid Eestis veel ei ole. Trenni sai Eestis tehtud nii Optimistil, noorte sportpurjekal RS Feva kui ka Questil.

Loe lisa ka Erilised purjetajad FB-s.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.