Soome lahe jaoks läheb peagi vaja ka teist jäämurdjat

Veeteede Ameti pressiteade, 26.02.2018

Soome lahel on jääolud sellised, et kogu laht Tallinn-Helsingi liinist ida suunas on praktiliselt jääga kaetud. Muuga ja Tallinna lahe osa on momendil veel kaetud noore uue jääga, mille paksus on kuni 5 cm, aga Soome lahe keskjoonest põhja ehk Soome ranniku poole on jää tunduvalt paksem ja seal on ka liikuvad jääväljad. Ilmaprognoosi kohaselt on oodata kirde suunast puhuvat tuult tugevusega kuni 17 m/s ja see toob ennustuse kohaselt jäämassid meie ranniku suunas ja Muuga ning Tallinna lahte.

Tallinn-Helsingi liinist ida poole on jää paksuseks 10-20 cm ja see on juba ka osaliselt rüsistunud. Jäämurdja peab Sillamäe sadama akvatooriumist kuni laevade liikumisliinini laevu konvoeerima ja neile jäässe kanalit murdma u 54 miili, mis tähendab, et laevade konvoeerimine sadama akvatooriumist kuni eelnimetatud liinini võtab aega kuni 6 tundi. Soome lahel Sillamäe ja Kunda piirkonnas töötab alates 22. veebruarist jäämurdja „Botnica“, mis on kuni tänaseni jäämurdeteenust osutatud 6 laevale, momendil on „Botnica“ Sillamäe piirkonnas, kaks kaubalaeva on seal sadamast väljumise ootel ja õhtul on oodata üht laeva kogunemispunktis merel, et siirduda Sillamäele.

Kuna kogu eelkirjeldatu tähendab, et jäämurdja „Botnica“ peab jääma 1. märtsil kütusevaru tankimiseks ja korraliseks meeskonnavahetuseks mõneks ajaks Sillamäe sadamasse, valmistume välja saatma varujäämurdjat „Tarmo“. Praegu plaanime „Tarmo“ Hundipea sadamast Sillamäe suunas jäämurdele lähetada 28. veebruari pärastlõunal.

„Botnica“ kütusekulu on jäämurdeteenuse osutamisel nelja päeva jooksul kokku olnud 87 000 liitrit, jääolukorra raskenedes ööpäevane kütusekulu kindlasti suureneb.

Jäämurdetööd jätkuvad ka Pärnu lahel. Jääpiir seal on 30 miili Pärnu sadama muulidest edela suunas, jää paksus lahes on 15–25 cm ja merepoolses osas 2,5 – 3,5 miili ulatuses tugevalt rüsistunud. Kõik laevad nii ballastis kui lastis vajavad rüsistunud piirkonnas jäämurdja abi. Kuna jää on kaetud ca 10 cm paksuse lumekihiga, siis jää juurdekasv on pidev, kuid aeglane. Kirdetuulega on arvatavasti kandnud jäävälju ka Irbe väina ja täna hommikul võis täheldada, et osadel laevadel oli ka seal rajoonis liikumine vaevaline.

Pärnu lahel töötab alates 31. jaanuarist vedurlaev „Protector“, kes on tänase hommikuni teenindanud laevu 84 korda, EVA-316 on jäämurde algusest kuni 31.01 jäämurdeteenust osutatud 31 korda. Kokku on jäämurdeteenust osutatud 115 korda.

Kütust on kulunud jäämurdele Pärnu lahel kokku 128 000 liitrit, EVA-316 tehnilise rikke kõrvaldamine võtab veel mõned päevad, varuosad on juba saabunud, praegu käib nende paigaldamine. Loodetavasti saab laev töökorda selle nädala esimesel poolel.

Foto autor: Priit Põiklik/Veeteede Amet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.