Soome lahel on jääd, kuid laevad jäämurdja abi veel ei vaja

Veeteede Ameti pressiteade, 19.02.2018

Soome lahel Kunda ja Sillamäe sadamate piirkonnas on tekkinud jää paksusega ca 5-7 cm, mis praegu laevaliiklust selles regioonis ei sega. Kui olukord muutub, sõidab Tallinna Sadama tütarettevõtte TS Shippingu jäämurdja “Botnica” piirkonda jääd murdma. Hetkel on „Botnica“ ootel Paljassaare sadamas.

Jääd on aga alates 31. jaanuarist murtud Pärnu lahel, kus pragu töötab vedurlaev “Protector”, kes on seni laevu teenindanud 66 korda. Jäämurdja EVA-316 teenindas laevu jäämurde alguses 31 korda. Kokku on seega jäämurdeteenust osutatud 97 korda. Kütust on sel hooajal jäämurdele Pärnus kulunud 110 000 liitrit.

Riigile kuuluv jäämurdja EVA-316 on endiselt tehnilise rikke tõttu kai ääres, rikke kõrvaldamine võtab aega ja sõltub varuosade tarnest.

Jääpiir on Pärnu sadama muulidest 17 miili edela suunas, jää paksus lahel on 10–20 cm, merepoolses osas 2,5 -3,5 miili ulatuses rüsistunud. Kõik laevad nii ballastis kui lastis vajavad Pärnu sadamasse sissesõiduks ja sealt väljumiseks jäämurdja abi. Kuna jää on kaetud ka ca 10 cm paksuse lumekihiga, siis jää paksuse juurdekasvu täheldatud ei ole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.