Soome lahel tuli jääd murda vaid kolm päeva

Veeteede Ameti pressiteade, 27.02.2017

Eelmisel nädalal teatasime, et 21. veebruarist alustab Veeteede Ameti korraldusel TS Laevadele kuuluv Botnica jäämurdeteenuse osutamist Soome lahel Sillamäe piirkonnas. Jäämurdja aitaski seal laevu läbi jää kolmel päeval, 21.-23. veebruarini. Teenindati kolme laeva. Siis aga pöördusid 23. veebruari õhtul tuuled, hakates puhuma edelast ning jääväljad liikusid Eesti kaldast põhja suunas, sestap ka laevu enam abistada ei olnud vaja. Botnica jäi Sillamäe sadamasse ooterežiimi.

Botnica on ka praegu seal, olles vajadusel kahetunnises valmiduses väljumiseks jäämurdetöödele. Laev on kolme jäämurdeks kulutatud päeva jooksul tarbinud 35 000 liitrit laevakütust. Selle maksumus (ca 1 euro liiter) lisandub riigi poolt TS Laevadele makstavale prahi- ja valmisolekurahale, mis on ca 39 500 eurot päevas, mis teeb kogu talvise navigatsioonihooaja jooksul kokku 4,7 miljonit eurot.

Pärnu lahel aja jätkub tavapärane jää murdmine.

Jääpiir Pärnu sadama muulidest edela suunas on ca 22 miili. Mere poolt sadama muulide suunas kuni Sorgu saareni on uus või kaldast pärit jää paksusega 5-15 cm, mis on laevade poolt osaliselt läbitav ilma jäämurdja abita. Alates Sorgu saarest Pärnu suunas on tugevalt rüsistunud piirkond ca 6 miili ulatuses ja ükski laev ilma jäämurdja abita seda ala ei läbi. Rüsijääst edasi kuni sadama muulideni on kinnisjää paksusega 15-30 cm ja seal on ka jäämurdja poolt sisse sõidetud kanal.

Veeteede Ameti jäämurdja EVA-316 on alates 10. jaanuarist kuni tänaseni laevu läbi jää abistanud 170 korda. Laevakütust on jäämurdjal selleks kulunud 286 000 liitrit. Laevade ooteaeg jäämurdeteenuse saamisel ei ületa kaht tundi. Täna, 27. veebruaril toimub laeval ka korraline laevapere vahetus. Enamasti on üks kapten koos meeskonnaga laeval kaks nädalat, misjärel vahetub see teise vastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.