Homme algavad Võrtsjärvel talisurfi maailmameistrivõistlused WISSA 2016

Eesti Purjelaualiidu pressiteade, 08.02.2016

Eestist alguse saanud spordiala tähistab tänavu 40. sünnipäeva  ning 8.-13. veebruaril  Võrtsjärvel toimuvaid ala maailmameistrivõistlusi korraldab Eesti juba viiendat korda. Võistlusele on registreerinud 114 võistlejat 15 riigist, kes võistlevad kolmes klassis – kelgud, lohed ja tiivad.

Kolme osaleva klassi võistlejad selgitavad parimad kahe kuni kolme distsipliini sõitude järel – rajasõit, lühiraja slaalom ja kiirussõit. Eesti parimatest talisurfaritest on stardis slaalomi spetsialist ja 2015.a Eesti meister Lehar Jürimäe. Kindlasti on kohal kiiruse- ja kursisõidu guru, ala üks leiutajaid Kalev Allikveer. Vanameistril on kahekümne viie maailmameistrivõistluse kogemus. Eesti lohesurfareid esindab ka 2014.aasta Eesti meister Madis Kallas. Osalejate nimekirjas on võistlejad Valgevenest, Kanadast, Tšehhi Vabariigist, Soomest, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Lätist, Leedust, Poolast, Venemaalt, Rootsist, Šveitsist, Ukrainast, Ameerika Ühendriikidest ja Eestist. Osalejate nimekiri on leitav siin.

Esmalt Haapsallu planeeritud võistluse olid korraldajad sunnitud eelmisel nädalal üle viima.

Võrtsjärvele, kuna jää merel muutus ohtlikuks ning võistluse läbiviimine Haapsalu Eeslahel seetõttu ka võimatuks. Võistluse peakorraldaja Kalev Allikveer koos Eesti Purjelaualiidu peasekretäri Tõnis Kasega käisid läbi võimalikud lahesopid ja järved ning sobivaimateks osutusid jääolud Võrtsjärvel, kus jääl paksust 25-28 cm. Selline võistluste ühest kohast teise viimine on nii talisurfi kui ka jääpurjetamise võistluste korraldamisel küllalt tavapärane tegevus, kuigi lihtsaks ei tee see elu ei korraldajate ega võistlejate jaoks. Harvad ei ole ka juhused võistluse „ümberkolimine“ teise riiki, kus leiduvad sobivad jääolud .

Võrtsjärvel on võistluse keskus Valmas ja Järveääre Puhkekeskuses, kus jääd testiti juba möödunud nädalavahetusel Talisurfi Eesti Meistrivõistlustekäigus. Võisteldi kahes klassis – kelgud ja lohed. Eesti meistritiitlid koju  ei jäänud. Kelkudel olid esikolmikuks Andrius Sliuburys Leedust 15,5 punktiga, teise koha sai Aleksandrs Ljontjevs Lätist 18,8 punktiga ning kolmanda koha Paulius Voverys 20,5 punktiga Leedust. Eesti parimana oli Lehar Jürimäe  kaheteistkümnes. Kelkude Eesti MV tulemused.

Lohede kolm parimat tulid Venemaalt. Esikoha võttis Andrei Balyakin 8,2 punktiga, teise koha sai Nikita Kodanev 17,4 punktiga ning kolmandaks tuli Max Feudoroff 21,7 punktiga. Eesti parimana oli Madis Kallas kaheksas. Lohede Eesti MV tulemused.

Talisurfi Eesti Meistrivõistluste pildigaleriid – Eesti Purjelaualiit – 1. päev  ;  2. päev.

Talisurfi Maailmameistrivõistluste – WISSA Worlds 2016 avamine on täna õhtul, võistlussõidud on planeeritud toimuma 9.-13. veebruaril, teisipäevast laupäevani. Ilmaolud on kõike muud kui jääspordivõistlust soosivad, kuid korraldajad on optimistlikud ja loodavad võistluse siiski peetud saada.

Talisurfi spordiala on sündinud Eestis. 1973 ilmusid Ain Vilde kaudu Nõukogude Eestisse esimesed purjelaua joonised. Paari aastaga käivitus tõsine purjelauaspordi harrastamine. Uus ala oli väga köitev ning tekkis vajadus sellega aastaringselt tegeleda. Mõte panna puri peale suusale tuli väidetavalt Eesti Energia purjespordientusiastilt Jüri Plisnikult. 1976 konstrueerisidki „Eesti Energia“ purjespordientusiast Jüri Plisnik koos Jaak Kaldjärve ja Tõnu Toomaraga omale talvised sõiduriistad ja hakkasid omavahel võistlema. Nii sündis talisurfi esimene võistlusklass – purisuusk. Purisuusa ajalooga saab lühidalt tutvuda SIIN  või SIIN (Eng). Möödunud neljakümne aastaga on purisuusk ise ja kogu ala palju muutunud. Lisandunud on tiiva ja lohe võistlusklass ning purisuusa kõrvale on tekkinud erinevad kelgud, vastavalt siis kursisõidu või slaalomi distsipliini tarbeks. Rahvusvahelisi talisurfi tiitlivõistlusi peetakse alates 1980. aastast.

Võistluse korraldajad on Kalev Allikveer koostöös Eesti Purjelaualiidu ja WISSA’ga (World Ice and Snow Sailing Association – Maailma Jää- ja Lumepurjetamise Assotsiatsioon). WISSA 2016 MM-i toetavad Eleon, Palmse Mehaanikakoda, Baltic Hotel Promenaadi, Haapsalu Linn ja Eesti Purjelaualiit, koostööpartnerid on Eesti Kultuurkapital, Talvisurf.fi, Hiberna Iceboards, Eesti Kultuurkapital ning meediapartner on World of Windsurf.

WISSA 2016 MMi koduleht: wissa2016.ee

WISSA 2016 MMi koduleht  Facebookis: https://www. facebook.com/events/ 822719857826662/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.