EAS toetab väikesadamate arendamist 2,4 miljoni euroga

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse pressiteade, 20.01.2015

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas toetada 16 väikesadama arendamist 2,4 miljoni euroga. Toetus tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondi kaasrahastatava Väikesadamate võrgustiku arendamise meetmest.

easEASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on toetuse eesmärgiks aidata kaasa sellise väikesadamate võrgustiku loomisele, kus sadamateenuste kättesaadavus oleks tagatud iga 30 meremiili tagant. „Sellise tihedusega sadamavõrgustik võimaldab harrastusmeresõitjatel mõistliku pikkusega päevateekonnaga Eesti vetes liikuda nii, et oleks võimalik sadamas ööbida,“ selgitas Harjo. Ta nentis, et lisaks sadamavõrgustiku tihedusele on oluline külastajatele vajalike teenuste olemasolu tagamine  sadamas, mida toetuse andmisel ka silmas peeti.

EASi regionaalarengu keskuse valdkonnajuht Marge Sargma tõdes, et toetust saanud sadamaid on kõigis merepiiriga maakondades. „Eriti hea meel on Ida-Virumaale uue Purtse jahtsadama rajamise üle. Purtse sadam aitab kaasa mereturistide ida-suunalisele liikumisele Eesti rannikul, mis oli seni sobiva sügavuse ja vajalike teenustega sadamate puudumise tõttu selles piirkonnas sisuliselt võimatu,“ ütles Sargma.

Sargma lisas, et toetuse abil teostatavad investeeringud võimaldavad külastajatele taasavada pikalt suletud Kaberneeme sadama ning muuta turvalisemaks jahtide kai Virtsu sadamas, mis oli harrastusmeresõitjatele suletud alates 2013. aasta augustitormist.

EAS toetas seekord vaid selliseid sadamaid, kes suudavad vajalikud arendustööd teostada käesoleva aasta sügiseks, sest rahastamiseks kasutatakse veel eelmise Euroopa Liidu finantsperioodi vahendeid. Käesoleval perioodil 2014 – 2020 on väikesadamate toetuseks planeeritud 5 miljonit eurot ning täiendavalt on kavas läbi viia vähemalt kaks taotlusvooru.

Toetatud sadamad:

  • Ida-Virumaa: Purtse jahtsadam
  • Lääne-Virumaa: Vergi sadam
  • Harjumaa: Kaberneeme sadam, Koljunuki sadam, Kalevi Jahtklubi sadam, Lennusadam, Noblessneri sadam ja Naissaare sadam.
  • Läänemaa: Dirhami sadam, Suur-Holmi sadam, Veskiviigi sadam ja Virtsu sadam.
  • Hiiumaa: Roograhu sadam ja Orjaku sadam.
  • Saaremaa: Lõmala sadam
  • Pärnumaa: Pärnu sadama väikesadam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.