Jaak Jõgi tiim jahil Forte on ORC klassi avamerepurjetamise maailmameister

2.-9. augustil Kielis toimunud ORC klassi avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustel sai suurepärase saavutusega hakkama ja tuli B-grupis maailmameistriks Kalev Jahtklubi jaht Forte (EST-475). Meeskonda kuulusid roolimees Jaak Jõgi, Kalev Vapper, Tammo Otsasoo, Indrek Rajangu, Marko Nüüd, Kalev Kaal, Martin Kaal, Ando Raud, Alar Volmer ja sakslane Olaf Sylla.

EST475_pn14053634_Pavel Nesvadba_web

Kõik kuus MMil osalenud Eesti jahti tegid sõna otseses mõttes ajalugu võideldes igas sõidus kõrgete kohtade eest ja noppides kokku suisa viis sõiduvõitu. Kokku peeti regati jooksul 2 pikka kuni 10 tundi kestnud avameresõitu ja 7 lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal. Ühe halvima sõidu punktisumma arvestati koondsummast maha. Kielis toimunud maailmameistrivõistlused purustasid osavõtjate arvu poolest kõik senised rekordnumbrid. Esialgu enam kui 170 eelregistreerunust jahist asus võistlustulle 150 alust – suurimate jahtide grupis A 27 jahti, keskmiste jahtide grupis B 57 jahti ja väikseimate jahtide grupis C 66 jahti. B ja C grupi suur osavõtjate arv sundis korraldajaid esimesel neljal võistluspäeval kvalifikatsioonisõidud läbi viima gruppidesse jagatuna ning alates eelviimasest päevast jagati jahid senise paremusjärjestuse järgi kuld- ja hõbelaevastikuks, ning kõrgeimate kohtade pärast said võistelda kahel viimasel võistluspäeval kuldlaevastikku pääsenud 30 parimat jahti.

Forte poodumil_ORC MM Kielis 2014_foto segel-bilder.de

Suuruselt keskmiste jahtide ehk B-grupis osalenud Forte sõitude kogusummaks kujunes 26 punkti tulemuste seeriaga 3-3-2-4-5-3-4-1-(30DNC) ning nad edestasid teise koha saanud Hollandi jahti Checkmate Peter de Ridderiga roolis suisa 18 punktiga. Forte tiitel oli kindel juba enne tänast viimast sõitu ja nii nad viimast sõitu sõitma ei läinudki. Roolimees Jaak Jõgi sõnul tegid eestlased Kielis hirmus head sõitu ja näitasid, mis puust nad tehtud on. „Täna oli kõva tuule päev ja kolmikvõit C-grupis Eesti jahtidele näitas meie purjetamise kõrget taset!  Kogu regati jooksul valitsesid  keerulised olud ja reegleid polnud, mida järgida. Forte jaoks oli võtmesõna stabiilsuse säilitamine ning suuri riske me võtma ei läinud. Nii kõrgeid ootusi meil ei olnudki, lootsime hea soorituse korral maksimaalselt kuuendat kohta. Startidest saime aga hästi minema ja seda edu suutsime ka hoida või kasvatada. Kasuks tulid X-41 klassi jahte soosivad vaiksed tuuled ja Eesti purjetamise igapäevane tihe konkurents nii Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattidel kui ka Muhu Väina regatil,“ lausus Jaak Eesti konkurente tunnustades ja MMi tulemust kokku võttes. Lisaks täna võidetud avamerepurjetamise maailmameistritiitlile on Jaak Jõgil koos Tammo Otsasoo ja Ando Rauaga olemas aastast 2006 ka X-99 klassi maailmameistritiitel. Forte võitis juulikuus A. Le Coq 57. Muhu Väina regati I grupis ja on mitmekordne Eesti meister avamerepurjetamises ning noppinud kõrgeid kohti ka piiritagustelt suurvõistlustelt.

Teine Kalev Jahtklubi jaht Reval Café (EST-703), mille roolis Eero Pank, hoidis Forte kõrval üldarvestuses teist kohta kuni viimase võistluspäevani. Viimase võistlussõidu 11. koht viis tänavu Muhu Väina regatil ja ka Soome suurimal avamerevõistlusel Suursaari Race teise koha saanud  Reval Café paraku teiselt kohalt viiendaks ja amatööride arvestuses teiseks, mis on kahtlemata 57 jahi hulgas suurepärane tulemus. Nende seeria 7-5-5-3-4-3-11-(13)-11 ja kogusumma 49,5 jättis nad kolmandast kohast 4,5 punkti kaugusele.
Jaht Premiumil Kalev Jahtklubist Mati Sepa roolimisel olid ühe sõiduvõidu, kahe teise ja kahe kolmanda kohaga koguseerias kõik võimalused medaliks ja eelviimasel päeval teisele kohale ka korraks tõusti, kuid lõpptulemusena koguseeria 2-(25)-1-3-2-18-3-18-19 ja 66 punkti andsid möödunud aasta Euroopa ORC klassi hõbemedaliomanikule 12. koha.

C-grupis olid regati jooksul üldkokkuvõttes esikolmiku kohtadel nii mullune ORC klassi Euroopa meister C grupis Sugar 2 Erki Meltsa juhtimisel kui ka 2013.a Euroopa hõbe samas grupis, Aivar Tuulbergi jaht Katariina II Pärnu Jahtklubist. Katariina II-l oli täna hommikul veel säilinud võimlaus jõuda poodiumile. Tänase väga tugevas tuules peetud lühirajasõidu supertulemus, kus eestlased võtsid lausa uskumatuna tunduva kolmikvõidu ja Katariina II sõiduvõidu, tõstis Katariina II koguseeriaga (11)-10-1-5-2-8-3-5-1 ja 35,5 punktiga kõrgele neljandale kohale jättes nad kolmandast kohast vaid ühe punkti kaugusele. Mullune Euroopa meister Sugar 2 sai tänase teise kohaga kokku seeria 4-3-8-1-3-12-(27)-8-2 ja 41 punkti ning on selle tulemusega Katariina II järel üldkokkuvõttes viiendal kohal ning amatööride arvetuses teisel kohal. Täna viimases sõidus eestlastele kolmanda kohaga kolmikvõidu kindlustanud Elisa Passione Sailing Team Kalev Jahtklubist Sven Nuutmanniga roolis kogus regati jooksul sõitude seeriasse kohad 10-8-5-3-(14)-11-14-14-3 ja 68 punkti ning saavutas 66 jahi hulgas kokkuvõttes 12. koha, mis andis neile 6. koha amatööride arvestuses. C-grupi maailmameistriks tuli Itaalia jaht Low Noise Duccio Colombiga roolis 21 punktiga. Nende võit oli samuti selge juba enne tänast viimast võistlussõitu.

Suurimate jahtide ehk A grupi maailmameistriks tuli Itaalia jaht Enfant Terrible Alberto Rossi juhtimisel, saades selle tiitli juba kolmandat korda.

Täna õhtul Kielis toimunud autasustamisel kõlas maailmameister Forte auks Eesti hümn ja Kalev jahtklubi kommodoor Kalev Vapper võitjatiimist kutsus kõiki purjetajaid järgmisel aastal Pärnusse, et võistelda juba Euroopa meistri tiitli nimel.

Tulemused http://www.orcworlds.com/index.php/official-noticeboard/results/

Regati kodulehekülg http://www.orcworlds.com/

Eesti purjetajate suurepärane esinemine avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustel Kielis on kahtlemata parimaks reklaamiks järgmise aasta augustis Pärnus toimuvateks ORC klassi Euroopa meistrivõistlusteks. Järgmine ORC klassi suurem võistlus Eestis toimub juba 21.-24. augustini Tallinnas, kus leiavad aset Eesti ja Soome avatud meistrivõistlused ORC klassile regati Garmin Baltic Offshore Week raames.

Lisatud fotodel: jaht Forte võistlemas ja poodiumil ORC MM-il
Fotode autor: Pavel Nesvadba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.