TRANSESTONIA 2014: Kriisikoosolek

10. transiidikonverents TRANSESTONIA 2014: Kriisikoosolek
14. mai 2014, Muuga Sadam

Eesti majandus põhineb 70% ulatuses teenustel. Teenuste ekspordis domineerib logistika ülekaaluka 40%-ga esikohal, ületades IKT teenuseid kümnekordselt. Seega unistame küll pilvedest, ent tulu teenime jätkuvalt rööbastelt. Meie logistikaettevõtted annavad tööd 82 000 inimesele. Eesti suurimateks sotsiaalmaksu maksjateks on logistikaettevõtete tippjuhid, kelle panus riigieelarvesse ületab keskmise maksumaksja oma kuni 70-kordselt. Geograafilisest asukohast ja maailmamajandusest tulenevalt on Eesti logistikasektori olulisim võtmeklient, strateegiline koostööpartner ja transiididoonor Venemaa. Eesti logistika, meie majandus ja seeläbi riigieelarve tasakaal sõltuvad Venemaast kaugelt suuremal määral, kui me seda sooviksime ja endile ette kujutada tahame. Seni edukaimate riigile kuuluvate ettevõtete, Tallinna Sadama ja Eesti Raudtee, äriplaanid arvestavad eelkõige Venemaalt pärinevate ja sinna suunduvate kaubavoogudega. Rääkimata meie 100%-sest sõltuvusest Venemaalt tarnitavast maagaasist.

Majanduslike suhete ja koostöö arendamine Venemaaga pole kunagi lihtne olnud. Krimmi annekteerimine ja pingete eskaleerumine Ida-Ukraina piiril kasvatasid selle juba niigi keeruka ülesande komplitseeritust eksponentsiaalselt. Kui suureks tuleb täna hinnata otsese ohu realiseerumise tõenäosus? Kuidas järsku radikaalselt muutunud olukorras tööd jätkata? Mismoodi tuleb Eesti logistikaettevõtteil suhtlemisel Venemaaga käituda, vastandumata sealjuures meie NATO ja EL-i liitlaste poliitikaga? Valimiste eel on teiste seas kõlanud üleskutse siduda Eesti Venemaast lõplikult lahti. Kas ülalkirjeldatud tingimustes on see üldse teostatav? Üleval on palju investoreid, ettevõtjaid ja logistikasektoris töötavaid inimesi huvitavaid küsimusi, millele pole vastuseid…

14. mail Muuga Sadamas toimuva 10. transiidikonverentsi TRANSESTONIA 2014 formaat on ebatraditsiooniline. Lähtudes valitsevast olukorrast, kutsutakse Eesti Logistikaklastri poolt juubelikonverentsi raames kokku kriisikoosolek, kus meie tipp-poliitkud, majandusteadlased, analüütikud ja eksperdid arutlevad Raivo Vare modereerimisel neljas diskussioonipaneelis ettevõtjatega tegevusplaanide ja võimalike tulevikustsenaariumite üle.

Registreerumiseks tutvuge palun programmi, esinejate ja osalustingimustega ning täitke registreerumisvorm.

PROGRAMM JA ESINEJAD
OSALUSTINGIMUSED
REGISTREERUMISVORM

Lugupidamisega,
Raivo Vare, moderaator
Illimar Paul, peakorraldaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.