Eesti purjetaja startis karmile avamereregatile üle Atlandi

Külli Haav, Noblessneri Jahtklubi Purjetamiskool

Purjetaja Jaanus Tamme startis Prantsumaalt Douarnenez’ist enam kui 4000-miilisele üle-Atlandi sooloregatile  oma 6,5 meetri pikkuse Mini 650 klassi ühemehepurjekaga. Mini Transat regati kahest etapist esimese, mis viib üle Biskaia lahe ja mööda Portugali ranniku äärt Lanzarotele, peaks Tamme vastutuule ja uue ähvardava tormi kiuste lõpetama nädala pärast. 

Mini Transat 2013“Raske rada selliste tingimustega – laine alguses 6-meetrine, kui tõmbab tagasi, siis keerab tuul vastu. Kuni Portoni põhimõtteliselt vastutuul,” kirjeldas soolopurjetaja esimest võistlusdistantsi.

Mäslevale ookeanile lisaks heidutavad avamerepurjetajaid ka eile vette kukkunud 15 merekonteinerit, mis kujutavad purjekatele samasugust ohtu nagu jäämäed suurtele laevadele.

Regatt startis Douarnenez’ist Prantsusmaalt kell 10 hommikul, 1250-miilise etapi järel tehakse vahepeatus Lanzarotel Kanaari saartel, kuhu purjetajad jõuavad nädala pärast. Vajaduse korral on
võistlejate lubatud teha ka vabalt valitud sadamas 48-tunnine peatus. Seejärel viib teine ja viimane etapp laevastiku 2770 miili kaugusele Kariibi mere idaossa Goudeloupe’i suurimasse linna Pointe-à-Pitre’i, kuhu jõutakse 22. novembri paiku.

Ränkraske ookeaniregati puhul on tegemist enama kui poodiumikohale püüdlemisega. Ainuüksi finišisse jõudmine on saavutus, mida kõik osavõtjad ei suuda. Tamme sõnul on käesoleval distantsil lisaks arvestatavale purjetamiskogemusele oluline ka üldfüüsiline treening, enesemotivatsioon ning võime oma keha kuulata, et saada hakkama üleväsimusega. „Väsimus hävitab ohutunde, sellepärast peab suutma magada ka 15-sõlmese kiirusega allatuult kihutades – nädalat magamata vastu ei pea.“

Mini Transat oma 84 osavõtjaga on suurim soolopurjetamisvõistlus maailmas. 6,5 meetrit pikk purjekas on väikseim alus, millele korraldatakse Atlandi ookeani ületavaid regatte. Juba sõidule  kvalifitseerumine nõuab 1000-miilist üksi purjetamise kogemust, lisaks veel mitmeid sooloregattide läbimisi. Erinevalt mõnest muust moodsast avameresõidust, kus võistlejatel on kasutada arvuti- ja navigeerimisprogrammid, online-ilmainfo ning sateliittelefon kaldatiimi ja perega ühenduse pidamiseks, puuduvad Miniga purjetajatel kõik need võimalused. Mini Transati võistlusvarustusse kuuluvad vaid GPS, autopiloot, VHF-raadio ilmateated ning isiklikud kogemused-teadmised, häda korral saab appi kutsuda teise purjetaja. Oma mobiiltelefonid andsid võistlejad hoiule täna hommikul kell 6, kolm tundi enne starti.

Laevastik pidanuks startima juba 13. oktoobril, kuid tormi tõttu lükkus start korduvalt edasi kuni täna hommikul kella 9ni.

http://www.minitransat.fr/skipper/jaanus-tamme

Jaanus Tamme soolopurjetamise saavutused:

2007 Open demi-Clé (koos Jean-François Quelen’iga), 6. koht
2008 Trophée Marie-Agnès Péron, 33. koht
2012 Demi-Clé 650 (koos Thomas Normand’iga), 4. koht
2012 Trophée Marie-Agnès Péron, 22. koht
2012 Mini Fastnet (koos Simon Koster’iga), 13. koht
2013 Demi-Clé 650 (koos Chris Sayer’iga), 7. koht
2013 Mini Fastnet (koos Scott Cavanough’ga), 17. koht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.