111 jahti ja 700 purjetajat alustavad pühapäeval 56. Muhu Väina regatti

Eesti Jahtklubide Liidu pressiteade, 12.07.2013

14. – 20. juulil toimuval 56. Muhu Väina regatil, mis on ühtlasi ka EJL Avamerepurjetamise Eesti Karika kolmas etapp, selguvad avamerepurjetamise Eesti meistrid klassides ORC, ESTLYS ja Folkboot. Eesti pikimate traditsioonidega avamerepurjetamise võistlusel osaleb sel aastal 111 jahti Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt pea 700 purjetajaga pardal.

muhu väina regati kaart 2013Regatt algab pühapäeval, 14. juulil Haapsalus, põikab sisse Heltermaa, Kuivastu ja Pärnu sadamatesse ning jõuab lõpuks Roomassaarde, kus toimub ka parimate autasustamine ja regati pidulik lõpetamine. Sel aastal on regatt ka pealtvaatajatele veel lähemale toodud – Pärnus ja Roomassaares saavad huvilised laevaga merele lühiraja etappe vaatama ning kaasaelajad saavad regatti jälgida reaalajas arvutiekraanilt. Kõik huvilised on oodatud sadamatesse regatimelust osa saama. See ei ole sündmus mitte ainult tõsistele sportlastele ja purjetajatele, vaid on suur rahvapidu ka maale jäänud kaasaelajatele ja rahvale sadamates. Kogu meelelahutus sadamates on nii purjetajatele kui ka külalistele tasuta.

Regati avamine toimub laupäeval, 13. juulil kell 18 Veskiviigi sadamas Haapsalus. Lisaks Veskiviigile peatuvad jahid ka Grand Holm Marinas, Westmeris ja suurema süvisega jahid Rohukülas. Nädala vältava purjetamisvõistluse avamisel tervitavad purjetajaid Haapsalu linnapea Urmas Sukles, Eesti Jahtklubide Liidu esindajana Peeter Volkov ning kolme korraldava jahtklubi kommodoorid – Kalev Vapper ESS Kalev Jahtklubist, Jüri Sõber Pärnu Jahtklubist ja Margus Hiet Saaremaa Merispordi Seltsist. Regati avaõhtul loob meeleolu ansambel Plingers ja plaate keerutab DJ Arno Kukk.

2012 Muhu Väina regati start - Foto_Piret Salmistu, Kalev jahtklubi

Pühapäeva, 14. juuli lõunal antakse Haapsalu lähistel regati avastart ja jahid siirduvad esimese, 25-40-miilise etapiga Hiiumaale, Heltermaa sadamasse, kus õhtu teeb meelelolukaks bänd IIUKALA. Esmaspäeval viib regatt jahid umbes sama pikal distantsil Muhu saarele, Kuivastu sadamasse. Kuivastus võõrustab purjetajaid Muhu Vald ning meeleolu loovad ja tantsuks mängivad Muhu Virtuoosid ning DJ.

Regati kolmas etapp purjetatakse 47-70-miilisel Kuivastu-Pärnu distantsil. Pärnus jagub põnevust ja tegevust kolme päeva sisse. Kõige rohkem pakub elevust kindlasti 17. juuli, kui regati neljanda etapina toimub lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal. Pealtvaatajatele on korraldatud võimalus laevaga RUNÖ merel toimuvat oma silmaga vaatama minna. Laevas kommenteerivad toimuvat asjatundjad. Pärnu Päikeseraadio teeb sündmusest ka otselülitused. Samal õhtul tunnustatakse Pärnus ka enne Muhu Väina regati algust Haapsalus lõppenud Eesti pikima kestvussõidu, Watergate’i regati võitjaid. Õhtu jätkub regati õhtusöögiga, kus purjetajate peole annab hoogu juurde uhke kontserdiga Vaiko Eplik ja tema bänd Eliit. Järgmisse päeva jagub veel meelelahutuslikku tegevust – plaanis on maha pidada „vanade kalade“ võistlus RS Fevadel.

Neljapäeval, 18. juulil kell 18 suvepealinnast alguse saav pikim ehk viies etapp purjetatakse osaliselt öistes tingimustes ning see viib purjetajad regati lõppsadamasse Roomassaares, kus reede, 19. juuli on puhkepäev ja õhtul toimub Kuressaare Kuursaalis regati pidulik galaõhtusöök ning pikima etapi võitjate autasustamine. Autasustamise järgse peo Kuursaalis täidab kuumade rütmidega bänd „Late’s 5“ ja Roomassaare sadamas loob meeleolu ansambel SSB. Regati viimasel päeval sõidetakse Roomassaares sarnaselt Pärnule lühirajasõit, kus pealtvaatajad Abruka praamiga samuti merel toimuvat vaatama viiakse. Põnevale ja pingelisele nädalale paneb piduliku ja väärika punkti autasustamine laupäeval, 20. juulil Roomassaare sadamas, millele lisab hoogu Läti rock’n’roll-bänd Keksi.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate rõõmuks saab purjetajate teekonda jälgida ka reaalajas ilma arvuti tagant tõusmata. Postisioneerimisseadmed toovad jahtide asukohad kätte nutikate telefonide või arvutite ekraanidele.

Võisteldakse seitsmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima keskmistes tingimustes. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 645,0 ning III grupil on GPH 645,1-695,0 ja neljanda grupi GPH on 695,1-780. Lisaks võistleb 2 ESTLYS klassi gruppi, kus võistlusväärtusi määratakse jahi varasemate aastate statistika põhjal, ning folkbootide grupp.

Punktiarvestust ORC gruppidele peetakse Performance Line Offshore/Inshore (korrigeeritud aeg saadakse lahutades sõidule kulunud aja ja jahi avamere ajakoefitsendi korrutisest distantsipikkuse ja avamere distantsi koefitsiendi korrutis) meetodi järgi. ESTLYS gruppides kasutatakse parandatud aja arvutamiseks aeg-ajale meetodit.

Favoriitideks ORC esimeses ehk kiireimate jahtide grupis saab pidada 2012. aasta amatööride maailmameistrit Amservi Juss Ojalaga roolis Dagö Jahtklubist ning jahti Olympic Tiit Vihuli meeskonnaga samast klubist. Kindlasti pakuvad neile tugevat konkurentsi möödunud aasta Eesti meister Forte Kalev Jahtklubist, Tammo Otsasoo juhtimisel ning ka võimalikud üllatajad. ORC I grupis osaleb 9 jahti.

ORC teises võistlusgrupis võistleb 15 jahti ja seal lähevad Eesti meistri tiitli pärast kindlasti võistlustulle Salona 38 samatüübilised jahid – möödunud aasta ORC maailmameistrivõistlustel oma klassis kõrge 4. koha saanud ning kaks aastat järjest Soome meistriks tulnud Pärnu Jahtklubi jaht Sugar 2 Mihkel Koski meeskonnaga ja Kalev Jahtklubi uus jaht Reval Cafe Eero Panki juhtimisel, kes selle aasta Soome suurimal avamereregatil Suursaari Race tõi oma klassis koju esikoha. Neile konkurentideks on kindlasti Kalev Jahtklubi jaht Silva Imre Marmori meeskonnaga, kes tänavusel Rootsi ajaloolisel regatil ÅF Offshore Race (endise nimega Gotland Runt) sai väärika võidu oma klassis ning Pärnu Jahtklubi jaht Katarina II Aivar Tuulbergi meeskonnaga, kes möödunud nädalavahetusel tõi koju Läti meistri tiitli.

ORC kolmandas grupis konkureerib 10 jahti. Nende hulgas favoriidid äsja Kessu regati võitnud Kalev Jahtklubi jaht Jazz Risto Riimiga roolis, möödunud aasta Muhu Väina regati võitja Katariina Jee Mart Tamme juhtimisel Saaremaa Merispoordi Seltsist ning Kalev Jahtklubi jaht Passione Sven Heili meeskonnaga.

ORC neljandas grupis võistleb 12 jahti. Siin läheb tiitlit kaitsma viimased kolm aastat Muhu Väina regati võitnud Haapsalu Jahtklubi jaht Edasi Koit Pautsi meeskonnaga. Selles grupis võivad esikolmikusse kindlasti jõuda ka möödunud aastal pjedestaalil olnud Venemaa jaht Prizrak St. Peterburgist Dmitri Mostovoiga roolis ja Kalev Jahtklubi jaht Leila Priit Põldmaa juhtimisel.

ESTLYS1 klassis võib medalikohale kindlasti sõita möödunud aasta Eesti meister ja juba kaks aastat järjest Soome suurimalt avamereregatilt Suursaari Race oma klassi võidu koju toonud Kalev Jahtklubi jaht Fanatic Ain Jalastoga roolis. Neile pakub kindlasti konkurentsi mitmekordne Muhu Väina regati ORC III grupi võitja, Pärnu Jahtklubi jaht Georg Sven Feofanovi juhtimisel.

ESTLYS2 klassis võib soosikuks pidada möödunud aasta võitjat Jorjenit Toila Jahtklubist Mikk Põdra roolimisel ning ka 2012. aasta Muhu Väina regati teise koha jahti Kristi Olle Tischleri meeskonnaga. Kuna LYS grupp on sel aastal erakordselt suur, on siin üllatused kindlasti võimalikud.

Folkboote võistleb sel aastal 10. Arvatavad favoriidid on kindlasti möödunud aasta esikolmiku jahid: võitjana Haapsalu klubi jaht Tuuli Olev Oolupiga roolis, Saaremaa Merispordi Seltsi jaht Ahti Ott Kolki meeskonnaga ja Hard Perki juhitud Svea Kalev Jahtklubist.

Muhu Väina regatti korraldavad ESS Kalev Jahtklubi koostöös Pärnu Jahtklubi, Saaremaa Merispordi Seltsi ja Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu Väina regati toetajad on A. Le Coq, Helly Hansen/Sportland, Veeteede Amet, Saarte Liinid, Haapsalu linn, Delfi, Tallink, Selver, Loodusinvest, Dermoshop, Joogikuller, Saaremaa Juust, Jägermeister ja Muhu vald.

Regati kodulehekülg: www.muhuvain.ee
Muhu Väina regatt Facebookis
Parimad palad, pildid ja uudised regatilt: sport.delfi.ee/news/purjetamine/muhuvain/

Jahtide liikumist on võimalik jälgida reaalajas GPS süsteemi abil regati kodulehelt www.muhuvain.ee

2012. aasta regati pildigaleriid: www.muhuvain.ee/galerii/galerii-2012
Videomeenutus 2012. aastast:

EJL Avamerepurjetamise Eesti Karikas koosneb kokku viiest regatist. 6.-7. juulil Haapsalu lähistel purjetatud Kessu regatile järgnes 11.-12. juulil Pärnus alanud ja Haapsalus lõppev Eesti pikim kestuspurjetamise võistlus Watergate regatt. Seejärel seilatakse 13.-20. juulil pika ajalooga Muhu Väina regatil, mis on ühtlasi Eesti meistrivõistlusteks avamerepurjetamises. 10. augustil purjetatakse Ruhnu lähistel Ruhnu regatil ning viimaseks sarja etapiks on 7.-8. septembril aset leidvad Tallinna meistrivõistlused. Osalevad jahid on võistlusväärtuse alusel jagatud nelja gruppi – ORC1, ORC2, ORC3, ORC4. Kõigis gruppides arvestatakse sarja kokkuvõttes nelja paremat etapi tulemust.

Avamere Eesti karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused): http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074

One thought to “111 jahti ja 700 purjetajat alustavad pühapäeval 56. Muhu Väina regatti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.