Telesaade teadustöö ja tulemuste rakendajate sümbioosist merendussektoris

ETV saatesari Püramiidi Tipus jõudis oma sarja viimase saate juures ka merenduse ja mereteaduse juurde. Selgub, et üks riigiamet koostöös nutikate ettevõtjate ja töökate haridusasutustega on oma töö kaasaegsemaks korraldamisel teiste riikide jaoks teedrajav. Teadustöös arendatu kasutatakse kiirelt meil Eestis, Veeteede Ametis, millega tõhustub muuhulgas ka meresõiduohutus.

Samal ajal saavad merest kaugelolevad inimesed vastuse küsimusele: Milleks on vaja mere- ja maamärke laevaliikluseks, kui GPS-süsteem on olemas? Ja saab teada, miks enam majakavahte vaja pole. Kõigi jaoks hea ülevaade laevade navigatsiooniga seotud teemast.

Täna, 25. aprillil näeb saadet ETV-s kell 2030

Rakendused navigatsioonis

Iseseisvuse taastanud Eestis vajasid hädasti uuendamist meresõiduohutust tagavad navigatsioonisüsteemid. Kahekümne aastaga on Veeteede Amet üles ehitanud keeruka võrgupõhise süsteemi tuletornidest ja poituledest, mis tagab vajalikul tasemel olukorrateadlikkuse nii meresõitjale kui ka käidukorraldajale. Nii saab näiteks õigel ajal “koju” tagasi tuua jää survel ära triivinud poi või asendada tühjeneva patarei.

Valdav osa süsteemis kasutusel olevaist valgusdioodlaternatest ja telemaatikaseadmetest projekteeritakse ning toodetakse Tallinnas. Moodsas laboris testitakse muuhulgas navigatsioonitulede valgusparameetreid ja vastupidavust keskkonnamõjudele.

Eestist alguse saanud ideed on olnud aluseks Rahvusvahelise Meremärgistuse ja Tuletornide Assotsiatsiooni (IALA) standardite loomisel. Eestis navigatsioonitulede arendamisel tehtud edusammud on leidnud tunnustust ka eksportturgudel.

Saate autor on Indrek Treufeld, kes järjekindlalt küll kasutab liitsihi terminit, mis ei ole päris õige. Õige on siht (sihituled, sihimärgid).

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.