Laevale jäi Aegna saar ette

Täna varahommikul hakkas Aegna saarest ida pool ankrus olev tanker Kyeema Spirit triivima, mille peale otsustati laeva asukohta muuta. Peale seda, kui ankur pardal ja masinad töös, juhiti laev madalale.

Esmaspäeva keskpäevaks oli 249 meetrit pikk laev veel madalal, abistavad laevad juures, oodates ilma rahunemist.

Tanker Kyeema Spirit madalal
Tanker Kyeema Spirit madalal

Delfis imestati, et laev enne madalale jäämist “siksakitas”. Kuigi see võib maarotile tõesti imelik näida, on siiski tegemist tavapärase laeva liikumisega ankrus, kui tuul pidevalt muutub. Ega seda tõesti paljud ei tea, et laev on üldjuhul ankru suhtes allatuult (kui tugev hoovus veel omaltpoolt ei mõjuta). Kui tuul muutub, siis laev muudab oma asendit ankru suhtes. Ankrur on paigal ja laev teeb ringe ümber selle, vastavalt tuulele, vöör on üldjuhul alati vastutuult, ankru poole. Sellest selline “rada” kaardil, laev liikus ahtriga lõuna poole ja “pendeldas” ida-lääne suunas veerandringi teha. Alles peale masina käivitumist saab laeva vööri pöörata mujale, kui tuule suund ja ankur.

Kuidas laev ankrus olles liigub, seda loe mereblogi ühest varasemast postitusest (väikelaeva pildil kujuta ette suunda muutva tuulena): MB 05.07.2009

Aga seda võiks lugupeetud ajakirjanik ikka teada, et laev ei ole Tallinna lahes. Puhas geograafia…

Loe ja vaata lisa Delfist: 24.09.2012

Vaata ka Postimehe galeriid

Mairold

meremees ja sulesepp

4 thoughts to “Laevale jäi Aegna saar ette”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.