Muuseumiöö suur esilinastus Lennusadamas: Aarma ja Kilmi „Allveelennud“

Muuseumiööl teeb Lennusadam kummarduse Eesti filmile ja näitab suurel väliekraanil Kiur Aarma ja Jaak Kilmi värskeltvalminud filmi „Allveelennud“, mida muul ajal saab jälgida vaid muuseumi väikeses kinosaalis.

„Allveelennud“ on uus lühifilmiseeria Eesti tehnikaajaloost – ajast, mil nupumehed leiutasid lennumasinaid, laevad hakkasid vee all sõitma, tsepeliinid heitsid pomme ja lapsed korjasid vanametalli allveelaevade jaoks.

Mängulist ajaloofilmi saab muuseumiööl näha Lennusadama välialale püstitatavalt ekraanilt ja selle vaatamine on kõigile tasuta. Filmiseanss algab kell 21.50, kui Jaak Kilmi ja Kiur Aarma teevad filmile sissejuhatuse. Filmi näitamist alustatakse kell 22 ja see kestab ligikaudu tund aega.

Lennusadama juhi Ott Sarapuu sõnul on „Allveelennud“ saanud vaatajatelt siiani vaid kiidusõnu ning muuseumil on hea meel see tuua kinosaalist välja suurema hulga rahva ette. „Seni on seda näinud need muuseumikülastajad, kes viimase nädala jooksul on Lennusadamas käinud, kuid nii väärt teost oleks patt varjata ning muuseumiöö on suurepärane aeg selle näitamiseks ka neile, kes angaaridesse veel jõudnud ei ole,“ selgitas ta. Edaspidi näidatakse filmi igapäevaselt Lennusadama angaaride püsinäitusel.

Lisaks Lennusadama välialal toimuvale filmiseansile pääseb muuseumiööl tasuta ka vesilennukite angaaridesse. Laupäeval, 19. mail kell 18-23 on Lennusadam kõigile tasuta avatud, kuid sissepääs angaaridesse on piiratud.

Ott Sarapuu soovitab tulla Lennusadamasse võimalikult varakult ja mitte jätta külastust hilisele ajale. „Pingutame selle nimel, et muuseumiööl saaks Lennusadamasse tulla võimalikult palju inimesi. Aga selleks, et kõigi külastuskogemus oleks meeldiv, on laupäeva õhtul sissepääs Lennusadamasse piiratud ja tõenäoliselt tuleb olla valmis järjekorras seismiseks,“ ütles ta.

Lennusadamas on muuseumiööl tasuta avatud ka aurik-jäämurdja Suur Tõll. Viimased külastajad pääsevad aurikule pool tundi enne sulgemisaega.

Ühtlasi töötab muuseumiööl Lennusadama kohvik-restoran Maru, mis on avatud kella 23ni. Külalisi ootab ka Lennusadama muuseumipood, kust saab kuni südaööni osta Lennusadama meeneid ja merendusega seotud kingitusi.

Eesti Meremuuseumi Paksu Margareeta suurtükitorn avab uksed tasuta külastuseks kell 18-23. Paksus Margareetas saab näha filmi „Metskapten“, mida näidatakse kaks korda: kell 18.30 ja 20.30. Mõlemad filmiseansid algavad loenguga „Metskapteni“ lavastamisest ja valmimisest.

19. mail peetakse üle Eesti muuseumiööd, kui  sajad muuseumid ja mäluasutused avavad uksed tasuta külastuseks. Muuseumiööd korraldatakse Eesti Muuseumiühingu eestvõtmisel ja tänavune muuseumiöö on pühendatud saja-aastasele Eesti Filmile.

allveelennud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.