Eesti saab 29er noorteklassi purjelaevastiku

Eesti Jahtklubide Liidu pressiteade, 10.05.2012

Eesti Jahtklubide Liidu ja Vopak E.O.S.-i koostöös saavad Eesti purjetamiskoolid kaheksast 29er klassi paadist koosneva kiire ja sportliku noorte kahepaatide laevastiku.

Eesti 29er. Maria Veessaar TJK29er paadiklassi avalik esmaesitlus toimub sel laupäeval kell 14 Lennusadamas, kuhu on oodatud kõik huvilised. 29er paadid on vaatamiseks väljas koos teiste noortepaatidega RS Feva, Zoom8 ja Optimist, algusega kell 14.15 on võimalik 29er ja RS Feva noortepaate näha ka merel seilamas. Noored purjetajad jagavad esimesi muljeid ning treeneritelt saab infot purjetamistrennide kohta.

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretäri Ott Kallase hinnangul on uue noorteklassi lisandumine Eesti purjetamise tugeva järelkasvu seisukohast ülioluline. „Kui vaatame tänast Eesti purjetamiskoondist, siis selgelt kerkivad esile just ühepaadiklassid, kus meil on maailma mastaabis tugevaid ning suure potentsiaaliga sportlasi. Kindlasti on üks põhjuseid see, et noored on Eestis seni purjetanudki just ühepaatides. Selleks, et meil oleks lähitulevikus ette näidata sama tugev ja jätkusuutlik kahepaatide koondis, peab noortel olema võimalus proovida ja valida kahepaat võimalikult varases eas. Seetõttu on eriliselt hea meel, et koostöös Vopak E.O.S.-iga on õnnestunud esmakordselt rajada noorte kahepaatide laevastikud ning seda märkimisväärses mastaabis. Kui eelmise aasta alguses ei olnud meil veel ühtegi noorte kahepaati, siis praeguseks on meil neid koguni 26, neist 8 tänavu saadud 29erid ning 18 mullu kevadel hangitud RS Feva paadid,“ märkis Kallas.

Kaheksal 29er paadil asuvad purjetama Kalevi Purjespordikooli, Rein Ottosoni Purjespordikooli, Tallinna Jahtklubi ning Saaremaa Merespordi Seltsi noored. Paadid ristiti Royal Vopak võrgustiku valitud terminalide järgi üle maailma – Altamira, Barcelona, Jakarta, Cartagena, Los Angeles, Darwin, Hamilton ja Ulsan.

„Eesti purjetamise traditsioonid eeldavad järelkasvu toetamist. Seda mitte ainult tippsporti silmas pidades, vaid ka eesmärgiga pakkuda noortele sisukat vaba aja veetmist ning enda arendamist. Kui noortest purjetajatest kasvavad aastate jooksul välja tipptegijad, on väga hea, kuid samavõrd tähtis on Eesti kui mereriigi jaoks purjetamisharrastuse toetamine, millesse oma panuse annab ka Vopak E.O.S.,“ ütles 29er laevastiku hankimist toetanud logistikaettevõtte Vopak E.O.S. juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer.

29er on sportlik ja väga kiire noorte kahepaat, mis pakub kiireid, põnevaid ja adrenaliinirikkaid purjetamiselamusi. Paadi pikkus on 4,45m, masti kõrgus 6,25m ning tal on kolm purje – eespuri ja grootpuri on kokku 12,5 m2 ja spinnaker 15 m2. 29er sobib purjetamiseks noortele alates 12-eluaastast ning on heaks proovikiviks ja hüppelauaks ka neile noortele, kes lisaks purjetamisrõõmule plaanivad kasvada täiskasvanute olümpiapaadiklassi 49er. 49er on olnud olümpiaprogrammis meestele alates 2000 Sydney mängudest ning just eelmisel nädalavahetusel kinnitati 49er FX esmakordselt olümpiaprogrammi naiste skiffpaadina 2016 olümpial Rios.

29er klassi Eestisse toomine on osa alaliidu strateegiast luua tänase eduka ja suure potentsiaaliga ühepaadiklasside koondise kõrvale samaväärselt tugeva järelkasvu kahepaatide meeskondi. Eelmisel aastal lansseeriti 18 paadist koosnev RS Feva noorte kahepaadi laevastik, tänavu saavad laevastikud täiendust 8 paadiga 29er klassist. Mõlemad projektid sündisid Eesti Jahtklubide Liidu ja Vopak E.O.S.-i koostöös. Noorte kahepaadiklasside lansseerimise eesmärk on mitmekesistada noorte purjetamisvõimalusi Eestis, pakkuda erinevatele isiksusetüüpidele sobivaimaid purjepaate, kinnistada praeguste noorsportlaste huvi ja tuua uusi noori purjespordi juurde ning arendada Eesti meeskonnapurjetamist pikas perspektiivis.

Eesti Jahtklubide Liit vastutab Eesti purjetamise koordineerimise ja arendamise eest ning ühendab kokku 32 jahtklubi, liitu, purjetamiskooli ja –seltsi.

Vopak E.O.S. on suurim ja ainus sõltumatu terminalioperaator Baltimaades, mis pakub oma klientidele laialdasi teenuseid alates naftatoodete käitlemisest kuni nende transpordi ja ladustamiseni. Vopak E.O.S.-ile kuulub neli kaasaegset naftaterminali kogumahutavusega 1 026 000 kuupmeetrit – Termoil, Trendgate, Pakterminal ja Stivterminal. Vopak E.O.S. on ühisettevõte, mille asutajad on Hollandi ettevõte Royal Vopak ja Global Ports Investments.

Lisatud fotol: Noored purjetajad 29eril, foto autor Maria Veessaar / Tallinna Jahtklubi

Videosid 29er purjetamisest:
2009 MM: http://www.youtube.com/watch?v=DQBsba1HqnU, http://www.youtube.com/watch?v=LA2HM49G0u0
2010 MM: http://www.youtube.com/watch?v=a8BbfvWXxqI&feature=relmfu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.