EVA-316 jääd lõhkumas

Hetkeseis tõotab jäävaba (või väga niru) talve, kuna veetemperatuur Soome lahes püsib jonnakalt kõrge (6…7 kraadi) ning järgmise korraliku talveni mälu enam ei pruugi ulatuda, siis pisut illustratiivset materjali jäälõhkuja tööst.

Läinud talvel oli võimalus veeta kaheksa päeva (planeeritud kahe-kolme asemel) Veeteede Ameti jäälõhkujal EVA-316 Pärnu ja Liivi lahel. Tuginedes kapteni sõnadele, olid jääolud lõppenud talvel pretsedenditud, seda aastate jooksul, mil kõnealune jäälõhkuja mainit piirkonnas opereerinud on. Konvoi (kaks laeva) toimetamine Pärnust vabavee piirini kestis kuus päeva, nendest kolm seisti jäävangis jääsurutise tõttu. Olemuselt iidne, terminoloogiliselt pisut uudsem ning teadlaste huviorbiidis tiirlev “jääsurutis” oli üks selle jääuurimisekspeditsiooni huviäratavamatest objektidest.

Siinkohal tänud kapten Peetrisoole ja tema meeskonnale!

Täpselt aasta tagasi oli merevee temperatuur Soome lahes 4 kraadi madalam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.