Tallinna suurim muinastuli süüdatakse Lennusadamas

Laupäeva õhtul on kõik oodatud Lennusadamasse muinastulede öö lõkketulele, et näidata enda kuulumist rannarahva hulka.

27. augusti päikseloojangul süttivad üle Eesti muinastulede öö lõkketuled, mis tähistavad rannarahva vanu traditsioone ja näitavad mere ääres elavate inimeste ühtsust. Sel aastal on esimene kord, kui muinastulede öö jõuab ametlikult Tallinnasse, sest Lennusadamas on selleks loodud oma lõkkekoht.

Lisaks suure muinastule süütamisele saab Lennusadamas kuulda mereteemalist rahvamuusikat Karoliina Kreintaali (viiul ja laul) ning Merike Paberitsi (torupill, parmupill ja laul) esituses. Lausutakse maagilisi tuleloitse ja tule süütamise ajal toimub ühislaulmine koos kammerkooriga Noored Eesti Hääled, mida juhib dirigent Martin Sildos.

Ühtlasi saadetakse Lennusadamast Tallinna kultuuripealinna tervitus teise kultuuripealinna Turusse – purjelaeval Blue Sirius viiakse muinastuli merele ja pannakse teele Soome poole.

Muinastulede öö üritused algavad Lennusadamas 27. augustil kell 20.00.

Korraldajad soovitavad võtta kaasa tõrvikud või õueküünlad, millega saab igaüks Lennusadama kaipealsel süüdata oma muinastule. Lennusadamasse tasub tulla jala, sest Tallinna Linnahalli juurest viib Lennusadamasse kultuurikilomeetri-nimeline mõnus mereäärne kruusatee.

Muinastulede öö on juba traditsiooniks kujunenud üritus, kui augustikuu viimasel laupäeval süütatakse mererannal lõkkeid ja küünlaid. Üritus taaselustab rannarahva iidse traditsiooni, kus lõkketulega anti märku meresõitjatele ja naabritele. Muistsete iidetulede taaselustamine algatati 1992. aastal Soomes ja siis hakati lõkkeid nimetama muinastuledeks. Alates sellest ajast on inimesed aastaid kogunenud mere äärde, et saata ära suvi ja tähistada muinastulede ööd. Tänaseni süttivad lõkked igal aastal augusti viimase laupäeva õhtul päikeseloojangu ajal ning seda tehakse lisaks Eestile ka Soomes ja Lätis.

Muinastulede öö Lennusadamas on osa „Tallinn – kultuuripealinn 2011“ programmist. Muinastulede öö toimub koostöös Eesti Meremuuseumi, Tallinn 2011, Rannarahva Muuseumi ja Tallinna Tornide Festivaliga, ning koos kohalike inimestega Telliskivi ja Kalamaja seltsidest.

Lisainfo muinastulede öö kohta Lennusadamas: http://lennusadam.eu/muinastuled-2011/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.