Veeteede Ametilt uus raamat – “Kaart 1”

Veeteede Amet andis välja teatmiku „Kaart 1“, mis vastab Rahvusvahelise Hüdrograafiaorganisatsiooni (IHO) navigatsioonikaartide koostamise eeskirjale. Teatmikul pealkirjaks: “Kaart 1 (INT 1). Leppemärgid, lühendid ja terminid navigatsioonikaartidel”.

Kaart 1 hõlmab kõiki nii Eestis kui ka rahvusvahelistel navigatsioonikaartidel kasutatavaid leppemärke ja lühendeid. Raamat on vajalik navigatsioonikaartide kasutajatele kui ka kartograafidele, kes tegelevad nii navigatsioonikaartide lugemise, koostamise kui ka korrigeerimisega.
Kaartidel kasutatavad leppemärgid (kõnekeeles ka kui kaardisümbolid), lühendid ja terminid on jagatud järgnevatesse teemadesse: Merepõhja iseloom, sügavused, looded ja hoovused, kivid-vrakid-takistused, sadamad, maamärgid, tehisobjektid, rajatised merel, kursid-laevateed, alad ja piirid, hüdrograafiaterminid, tuled, poid-paagid, udusignaalid, radar-raadio-satelliitnavigatsioonisüsteemid, teenistused ja väikelaevade teenindus. Lisaks veel ingliskeelsete põhiterminite lühendite loetelu ja navigatsiooniga seotud rahvusvahelised väljendid.
Teatmik on eesti ja inglise keeles, seega ka on abiks kaarditöö tegijale, kel ees ingliskeelsed kaardid. Lugemist on küll, ka tegevtüürimehele – saab oma teadmisi värskendada, raamatul paksust tervelt 95 lk ja olemas ka vastavad illustratsioonid ja palju näiteid ja seletavaid skeeme.
Teatmiku aluseks on Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie‘i Symbols, Abbreviations and Terms used on navigation charts.
Raamat aitab kaasa ka eestikeelse merendusalase sõnavara levimisele.
Eestikeelse INT1 raamatu kaas
Fragment teatmikust
Fragment teatmikust
Teatmiku avalik esitlus tuleb järgmisel meremessil.

Veeteede Ameti pressiteade

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.