Eesti 49er tiim lõpetas oma esimese MM-i

Kolmapäeval Austraalias Melbourne'is lõppenud 49er klassi MM-il Eestit esindanud Tõnis Haavel – Lenart Kivistik jõudsid hõbefliiti ning lõpetasid oma esimesed maailma tiitlivõistlused 10 riigikoha kaugusel olümpiapääsmest.

Koondise peatreeneri Ott Kallase sõnul on tegemist tubli arenguga esimest aastat koos purjetava 49er tiimi kohta selles tehniliselt ühes raskeimas olümpiaklassis. „Poisid nägid aasta jooksul kõvasti vaeva ja valu ning finaaliks hõbegruppi jõudmine oli neile siiani kindlasti parim tulemus. Loodetavasti mõjub Tõnise ja Lenarti lennukas eeskuju innustavalt ka teistele, veel mõtteis tuleviku 49er paatkondadele Eestis," ütles Kallas.

49er klassi MM-il võistlesid 80 paatkonda 30 riigist. Kvalifikatsioonisõitudes said Haavel-Kivistik 15., 8. ja RDG (28.), 18., 11., 12., DNF (28.), 18., DNF (28.) kohad ning pääsesid üldarvestuse 53. kohalt 138 punktiga hõbelaevastikku. Hõbefliidis tegid Haavel – Kivistik häid tulemusi, saavutades sõitudes 28., 20., 13., 21., 15., ja 15. kohad, platseerudes kokkuvõttes siiski 53. kohale 222 punktiga. Tõnis Haavel ja Lenart Kivistik on koos sõitnud alates 2007. aasta veebruarist. Haavelil on varasem kogemus 49er paadilt koos Peter Saraskiniga alates 2006. aasta algusest, Kivistik purjetas varem 470 klassis soodimehena.

Maailmameistriteks tulid austraallased Nathan Outteridge – Ben Austin, kes pingelises medalisõidus alistasid eelmise aasta tiitliomanikest Suurbritannia tiimi Stevie Morrison – Ben Rhodes. Pronksi said ukrainlased Rodion Luka – Georg Leonchuk, kelle medalikogusse kuulub ka Ateena olümpiamängude hõbe.

Viis olümpiapääset sõitsid välja kuldfliiti pääsenud brasiillased Andre Fonseca – Rodrigo Duarte, norrakad Christoper Gundersen – Frode Bovim ja rootslased Jonas Lindberg – Kalle Torlen ning hõbefliidis võistelnud jaapanlased Akira Ishibashi – Yukio Makino ja horvaadid Pavle Kostov/Petar Cupac. Haavel – Kivistikul jäi olümpiapääsmest puudu 10 riigikohta, olümpiakohti püüdsid 16 riigi tiimid. 49er klassis pääsevad Pekingi olümpiamängudele 19 riigi esindusmeeskonnad, 13 olümpiakohta selgitati välja 2007. aasta MM-il Portugalis Cascais, korraldajamaa Hiina saab olümpiakoha automaatselt.

1996. aastal alguse saanud 49er paadiklass kuulub olümpiapurjetamise kavasse 2000. aastast ning seda peetakse maailma üheks tehniliselt keerulisemaks ja füüsiliselt nõudlikumaks kahemehepaadiks üldse.

Järgmistena astuvad Eesti sportlastest maailmameistrivõistluste heitlusse RS:X purjelauasõitjad Johannes Ahun, Henri Kaar ja Maarja Niinemets 13.-19. jaanuaril Uus-Meremaal Aucklandis. Harles Liiv võistleb Finn klassi MM-il 23.-29. jaanuaril Melbourne'is, Merili Randmaa – Agnes Lill, Marjaliisa Umb – Elise Umb, Raul Oja – Marko Pomerants 470 klassi MM-il 24.-30. jaanuaril Melbourne'is ning Deniss Karpak ja Argo Vooremaa Laser klassi MM-il 7.-13. veebruaril Terrigalis.

Purjetajate osalemist MM-il toetavad Samsung, Starter, Marinepool, LTT, KSA Silmakeskus, Eesti Ehitus, Matek, Hawaii Surf, NG Investeeringud, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Olümpiakomitee.

Tulemused: http://www.yachting.org.au/site/yachting/event/14245/


 

Fotol: Tõnis Haavel – Lenart Kivistik võistlemas 49er MM-l Austraalias Melbourne'is.

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit – www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.