Purjelaev ESTELLE Admiraliteedi basseinis 23. juulil 2007

Esmaspäeval, 23. juulil saabub Tallinnasse õiglast kaubandust ja säästvat eluviisi tutvustav purjelaev s/v Estelle. Estelle meeskond ja Eesti Roheline Liikumine ootavad Admiraliteedi basseinis seisvale laevale kõiki keskkonnahuvilisi, eksootiline purjelaev on parim koht perekeskseks ja harivaks ajaviiteks. Estelle saabub Tallinnasse 18.-21. juulini toimuva Suurte Laevade Võidusõidu (The Tall Ships‘ Races) raames, tänavu Kotkast Stockholmi viival purjelaevade traditsiooni elustaval sõidul on 50aastane ajalugu.

Estelle Tallinnas

S/Y ESTELLE seisab juba Tallinnas Admiraliteedi basseinis. Estelle’i ahtris on teine purjelaev, Fr. Chopin, mis võtab samuti osa võistlusest Tall Ships Race Baltic 2007.

Laev on 23. juulil avalikkusele avatud kell 12-20. Purjekal on võimalik vaadata Estelle solidaarsusprojekti raames koostatud Angola käsitöö ja kunsti ekspositsiooni, külastada õiglase kaubanduse kohvikut, vaadata filmiprogrammi ning saada keskkonna- ja õiglase kaubanduse teemalist informatsiooni. Estellel lööb kaasa ka Prussakovi nimeline Rattaühing, kes kutsub inimesi oma vanu rattaid kaasa võtma – vabatahtlikud töötajad parandavad neid ja viivad läbi hooldust. Kohapeal on võimalik saada ka korrastatud ratta uueks omanikuks.

Estelle tunnustab oma külastusega tänavu Eestis alanud õiglase kaubanduse alast teavitustööd. „Õiglane kaubandus on praktiline võimalus säästva arengu toetamiseks – seda märki kandvaid tooteid ostes tagame arengumaade tootjatele stabiilsema ja kõrgema sissetuleku. Õiglase kaubanduse võrgustiku tootmine lähtub ka tugevatest keskkonnanõuetest, mahetootmise järgimise eest saavad arengumaade põllumehed täiendava sissetuleku,“ selgitab Estelle tuuri juht Elina Toivonen. Samas nendib ta, et inimesed mõistavad siiski liiga harva, et igapäevastel tarbimisvalikutel on otsesed tagajärjed keskkonnale ja globaalse lõuna arengule.

Estelle’i Tallinna külastus on organiseeritud koostöös Eesti Rohelise Liikumisega, mis lansseeris maikuus õiglase kaubanduse märgi Eestis.

Peep Mardiste, ERLi juhatuse liige: „Eestlastel on arengumaadega juba ajalooliselt väga nõrk side. Seetõttu on arengumaade küsimuste selgitamine ilmselt kõige lihtsam läbi tarbimisteema – kohv, šokolaad, banaan ja tsitruselised on ju kõigile tuntud. Nii et vaadake oma kohvitassi!“

Estelle on õiglasele kaubanduse ja arengukoostöö alasele teavitustööle pühendatud Soome purjelaev. Estelle meeskond toetab teavitustöö, isikliku säästva eeskuju ja praktilise arengukoostöös osalemise abil ökoloogilist jätkusuutlikkust ja sotsiaalset õiglust. Nii renoveeriti Estelle 80ndatel ja 90ndatel aastatel praktiliselt vraki seisundist taas sõidukorda just vabatahtlikkuse alusel ja taaskasutatud materjalide abil. Suur osa Estelle ressurssidest tuleb parandatud jalgrataste müügist (aastas 16-18 000 eurot). Estelle on ka praktiline näide taastuvenergia kasutamisest – laev sõidab tuule ja Soome väiketootjate biodiisli jõul. 2002. aastal viis Estelle sõjast räsitud Angolasse humanitaarabi ning tõi Euroopasse kohalikku käsitööd ja kultuurilisi esemeid. Tänavu suvel külastas Estelle G8 kohtumist Rostockis, selgitades ka seal globaalset solidaarsust ja ökoloogilist jätkusuutlikkust.

Estelle on 53 meetrit pikk, tema last võib ulatuda 220 tonni ja 317 m3-ni. Et Estelle on ainuke kaubalaevana kasutatav purjelaev Euroopas, on see purjekas ka üks keskkonnasäästlikumaid mereseilamise eeskujusid ja suurepärane vahend inimeste tähelepanu haaramiseks. Estelle operaatoriks on Uusi Tuuli ry (the New Wind Association).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.