Martha viimased tunnid Orjakul

24. juunil väljus Martha Orjaku sadamast ümbermaailmareisile. Mereblogi poolt käisin laeva saatmas ja teele sai rumm kaasa antud.

Käisin laeva vaatamas ka paaril eelneval päeval. Kaptenil oli nii palju tegemist, et ega tal suurt aega vestlemiseks olnud. Olin lihtsalt ta tegemiste juures.

Kaks päeva enne reisi – laeva ümber on vaikus, aga see on näiline. Laevas sees käib sebimine, natuke tehakse ka ettevalmistusi külaliste vastuvõtuks: 

Foto NAGI's: Martha 2 paeva enne reisi

Päev enne ümbermaailmareisi. Kapten endiselt hõivatud. Hetkel helistab talle Herkki ja küsib, mis 24 tunni pärast täpselt toimuma hakkab? 

Foto NAGI's: Hillar Kukk - eelviimane paev Orjakul

Lahkumispäev. Meeskond üles rivistatud. Viimased sõnad enne teeleasumist. Mitusada inimest on saatma tulnud, ei mahtunud ühele pildilegi. 

Foto NAGI's: Viimased hetked Orjakul

Ilm oli meeletult ilus, aga tuulevaikne. Silmapiirilt kerkivad tumedad pilved lubavad siiski tuult.

Foto NAGI's: Martha saab varsti tuule

Hillari poeg Tanel annab viimase otsa Martha pootsmanile Jaanusele, mis laeva veel kai küljes hoidis. Kapten Kukk on juba roolikambris tüürimas.

Foto NAGI's: Tanel annab viimase otsa

Nii palju kui võimalik, saadeti laeva mööda kaid mere poole. Ja lehvitati, lehvitati ja lehvitati.

Foto NAGI's: Sajad inimesed olid Marthat saatma tulnud

Martha Orjaku sadamaväravast väljumas. Üle kümne aluse saatis ta silmapiiri poole:

Foto NAGI's: Orjaku sadamamuulide vahel

Kohtume paari aasta pärast, ütlevad silmapiiril lastud raketid.

Foto NAGI's: Martha ja raketid

Viimased järelevaatajad, Hillari omaksed ja sadamakoer.

Foto NAGI's: Hillari omaksed

Martha mastid veel paistavad, ümbritsetuna saatjatest. Vasakul on näha kaljas Iris, kes ootas Marthat merel, et auga, heade soovide ja südamega teele saata.

Foto NAGI's: Iris ja Martha silmapiiril

Nende põgusate kohtumistega, mis mulle Marthaga seotud inimestega kohtumistel osaks said, tundus, nagu oleks sattunud kuhugi aegu tagasi. Seda ootusärevust, energiat, optimismi, aga ka mõnetist kurbust ja oma väiksuse tajumist maailma ees oleks ma justkui kunagi varem näinud ja kogenud. Mitte millalgi varem, vaid võibolla eelmises või üleeelmises elus. Sain tunda mälu, mis on geenidesse talletatud ja tekkis äratundmine. Ja teadmine, et see ärasaatmine on vaid selleks, et neid taas näha.

Paari aasta pärast imestame, et küll see aeg läks kiiresti. Aga seni on võimalik Martha reisile kaasa elada aadressil www.marthaworldcruise.com. Ja osta endanimeline meremiil.

Kui tagasi saabute, jääb Orjaku sadam vastuvõtjate jaoks kitsaks. Tuult purjedesse ja häid suhteid Kotermanni ja Ilmataadiga! 

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “Martha viimased tunnid Orjakul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.