Delfiinikujuline kiirpaat SeaBreacher

Kaks veespordifanaatikut arvasid, et midagi on veespordis veel puudu ning otsustasid välja töötada midagi väga omapärast.

1992. aastal asutasid kaks sõpra, Rob Innes ja Dan Piazza, firma Innespace. See on disainifirma, mis tegeleb allveesõidukite väljatöötamise ja demonstreerimisega. Innespace’i viimane “leiutis” on Dolphin-veesõiduki tüüpi allveesõiduk SeaBreacher.

SeaBreacher on kahekohaline veesõiduk, millele on paigaldatud Atkins’i 13B wankel mootor, mis arendab kuni 175 hj. Selline mootor võeti kasutusele just tema kerguse ja kompaktsuse tõttu. Vaata, milline on wankel-mootori tööpõhimõte. Vajadusel on võimalik paigaldada ka turbomootoriga varustatud 240 hobujõudud arendav mootor. Tänu kere kergusele ja mootori heale võimsusele on võimalik sooritada SeaBreachiga akrobaatilisi trikke nii vee all kui ka vee peal.

Mis teeb selle sõiduki omapäraseks? Veeaparaat on disainitud selliselt, et olles täielikult veega täidetud, jääb ta veepinnale hulpima. Kui tavapärased veesõidukid vajavad vee alla minemiseks ballasttankide täitmist, siis Dolphin-tüüpi sõiduk kasutab oma edasiliikumise momenti ja reguleeritava astmega sukeldusmislabasid. Juhul, kui midagi peaks sukeldumise ajal juhtuma, siis tõuseb Dolphin alati veepinnale ja pöörab ennast õigesse asendisse pinnal.

Vee all saab sõidukiga olla kuni 20 sekundit ja arendada maksimaalseks kiiruseks 20 sõlme. Veepinnal arendab SeaBreach kiiruse kuni 30 sõlme.

Mida on võimalik Dolphiniga teha:

– Prolonged snorkel dives of 15 seconds at 20 mph
– Dipping below the water and then jumping clear out of the water
– Porpoising like a Dolphin
– Barrel rolls and multiple roll overs
– Mid air rolls with inverted landings
– Pitching straight down and popping up backwards
– Planeing at 30 mph with the canopy fully open
– Diving underneath a rubber raft or prop boat

Vaata ka teisi Innespace’i projekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.