Karu Akadeemia ja EMA Merekooli vilistlaste kokkutulek pildis

30 septembri keskpäevaks kogunes Vabaduse parki Lagedil Eesti Vabadusvõitluse Muuseumi territooriumile huvitav seltskond – põhiliselt hallipäised vanemad mehed ja neid oli kokku pea 50. Toimus EMA Merekooli ja Karu kooli (“Karu Akadeemia”) vilistlaste kokkutulek.

Mida siis tehti. Pärast registreerumist vesteldi aastakäikude ja erialade kaupa. Siis rivistusid kokkutulnud üles ja tõsteti pidulikult üles riigi- ja muuseumilipud ning süüdati kogunemise ajaks ka tuli. (Klikka piltidel, et neid suuremalt näha.)

IMG_4171_1Sõnavõtuga sealjuures esines muuseumi looja ja samaaegselt “Akadeemia” vilistlane hr. Tõrs, keda koolivennad siiski kutsuvad Tõrsi Jussiks. Nüüd jõudis kätte aeg Karu kooli vilistlaste tamme istutamiseks, mis pandi mulda aukohale president Arnold Rüütli tamme kõrvale ja tehti mõned ühispildid.

IMG_4182IMG_4173_2IMG_4166_1

IMG_4178_1

IMG_4154_1

IMG_4157_1

Muuseumi looja tegi põhjaliku ja humoorika ekskursiooni pargi territooriumil, kuhu tema jõududega on kokku kogutud suur hulk rariteetset sõjatehnikat. Selleks ajaks olid kõik juba parajalt näljased ning koguneti keldrikorrusel asuvasse söögituppa, kus maja perenaine pakkus kõigile omavalmistatud eriti maitsvat sõduri hernesuppi, sinna juurde käär musta leiba ja muidugi ei puudunud ka mõned pitsid seda va haljast.

IMG_4185_1

Pärast mõnusat istumist tutvuti muuseumi siseruumides olevate unikaalsete Eesti vabadusvõitluse dokumentide, relvade ning muu sõjandusega seonduvaga. Võeti ette ja uuendati vilistlaste kogu juhatust kusjuures esimees jäi samaks – muidugi Johannes Tõrs alias Tõrsi Juss. Pärast kohvijoomist tuli kahjuks hakata laiali minema – paljud olid kohale jõudnud Eestimaa eri osadest ning veteranid tahtsid õhtuks koju jõuda.

IMG_4192_1

Kokkutulekust jäi kõlama vastuvõetud otsus – igati tutvustada EMA merekoolis vilistlasi ning nende poolt tehtu näol propageerida ka mereelu, mis on Eestis kui mereriigis igati kohane tegevus. Seda enam, et “Karu Akadeemia” lõpetanud ei ole teadaolevalt ühtegi laeva põhja lasknud.

Kaarel Aare (tekst ja fotod)

1966 aastal lõpetanu

Veeteede Ameti sidetalituse juhataja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.