PV Pressiteade: Vaindlo saare lähistel uppus kaubalaev

PIIRIVALVEAMET 06.03.2006
Täna öösel uppus Vaindlo saare lähistel Dominikaani Vabariigi lipu all sõitev kaubalaev.

Kell 00.03 sai Tallinna merevalvekeskus Veeteede Ametilt teate, et Vaindlo saarest 6 miili kaugusel põhjas on toimunud kokkupõrge Vene jäälõhkuja Kapitan Sorokini poolt juhitud karavanis liikuvate kaubalaevade Runner 4 ja Vene lipu all sõitva Svjatoi Apostel vahel.

Jäälõhkuja poolt juhitud karavan oli teel St. Peterburist läände vabasse vette.

Kokkupõrke tagajärjel 80 meetri pikkune alumiiniumi vedav Runner 4 uppus.

Laeva 14-liikmelise Vene kodanikest meeskonna võttis pardale jäälõhkuja. Pärast meeste tervisliku seisundi kontrollimist asus Kapitan Sorokin uppunud laeva meeskonda tagasi Venemaale transportima.

Kapitan Sorokini meeskonna sõnul sündmuskohas reostuse teket ei täheldatud. Võimaliku merereostuse kontrollimiseks suundub ilmastikuolude paranedes sündmuskohale piirivalvelennuk.

Juhtumit uurib Peterburi sadamakapten.

Mairold

meremees ja sulesepp

20 thoughts to “PV Pressiteade: Vaindlo saare lähistel uppus kaubalaev”

  1. Tänud Jensile terava pilgu eest. Kuigi pole voli ametlikku PR teadet muuta, jätsin siiski Mereblogis “Tallinna lahe” välja. Teate sain piirivalveameti kodulehelt. Eks jälgime, kuidas info liigub. Merevalvekeskus sai teate veeteede ametilt. Aga VTA kodulehel pole õnnetuse kohta mingit teadet, kust nemad info said. Telefonikõne Peterburist või Soome lahe liikluse jälgimiskeskustest (GOFREP, Tallinn VTS)?

  2. Mina sain selle uudise kella 7 ajal MTV3 kaudu (seal oli õigesti Soome laht) aga Mairoldil on tugevama õigus siia kirjutamisel :D

  3. VTA teatel info tuli nendeni oma kanaleid pidi ja samuti VTS-i kaudu.
    Asjade seis oli selline:
    8 laeva oli karavanis järgnevas reastuses: Runner 4, Svjatoi Apostel, ALFA, BEETA, CEETA jne..
    Jäälõhkuja jäi ootamtult jäässe kinni, Runner4 suutis pidurdada aga Svjatoi Apostel sõitis viimasele otsa. Runner 4 sõideti romuks. Svjatoi Apostel jätkas sõitu lääne poole.
    Õnnetusjuhtum või ränk hooletus?. Tgantjärele ei tuvasta keegi kas Svjatoi Aposteli sillas oli keegi või olid nad nii purjus, et ei suutnud pidurdada.

  4. Laeva pidurdamine ei ole nii lihtne, kui auto oma. Karavanis sõidetakse üksteisel üsna sabas, et jää enne teist laeva kokku ei jookseks. Kui jäälõhkuja jäi järsku jäässe toppama, siis on taganttulijatel tegemist,et pidama saada. Selliseid kõkse juhtub iga jää ajal, aga et nii rängalt, et üks neist upub, ei ole tihti…

  5. Mul jah tugevama õigus siia kirjutamisel, aga lisainfo on igati teretulnud. Aitäh Potermannile, kel VTA-s vist tutvusi.

  6. Kokkupõrge laevade S.V. Apostel Andrey ja Runner 4 vahel

    05.02.2006. a saabus Vene lipu all sõitvalt jäämurdjalt Kapitan Sorokin teade laevade kokkupõrkest tema juhitud karavanis. Karavan liikus idast läände (lähtekoht Sankt-Peterburg). Kokkupõrkes osalesid Malta lipu all sõitev S.V. Apostel Andrey ja Dominica lippu kandev Runner 4, viimane uppus kokkupõrke tagajärjel.

    Kokkupõrge toimus jäämurdetööde ajal karavanis liikudes Eesti vetes koordinaatidel 59°53` 0 N 26°19` 8 E. Kuna jääkanal vajus ilmastikuolude tõttu kokku, peatus Runner 4, kuid taga sõitev S.V. Apostel Andrey ei suutnud liikumist peatada ja sõitis vööriga Runner 4 ahtrisse, mis sai läbiva vigastuse masinaruumi. Pärast laevapereliikmete jäämurdja pardale võtmist uppus Runner 4 umbes kolme minuti jooksul. Kõik 14 laevapere liiget (Venemaa kodanikud) võeti jäämurdja Kapitan Sorokin pardale, mis toimetab nad Venemaa sadamasse. Runner 4 lastiks oli alumiinium, kütusevarud: 102 tm raskekütust, 35 tm kerget kütteõli ja 600 liitrit määrdeõli. Jäämurdja meeskonna sõnul laevade kokkupõrkega keskkonnareostust ei kaasnenud.

    Vastavalt rahvusvahelistele konventsioonidele teostavad laevaõnnetuse juurdlust lipuriigid, kui ei lepita kokku teisiti. Antud juhul edastab Veeteede Amet informatsiooni kokkupõrkes osalenud laevade mereadministratsioonidele, jäädes asjast huvitatud riigiks, kes aitab juurdlusele kaasa andmete kogumisega ja täiendavate asjaolude väljaselgitamisega.

  7. Minu meelest olgu kasvõi vigased (see Tallinna Laht on küll väga inimlik eksimus minu meelest) aga peaasi et “operatiivsed” ehk kiired. Antud juhul polnud väga suurt ohtu keskkonnale ega elanikele, aga kui oleks …

  8. Lisaks on pisivigu ka VTA lk. teates.
    “…kütusevarud: 102 tm raskekütust, 35 tm kerget kütteõli ja 600 liitrit määrdeõli…”
    Mõõtühikud on valed.. Mõttest saab aru aga kirjapilt on vigane. 102 t(metric) peaks vist õige olema. Samuti on hea kirja tava et ühes tekstis kirjutatakse kui võimalik ühtedes mõõtühikutes mitte ei segata tonne ja liitreid omavahel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.