Meretund – 30. juuli 2005

hubert 30. juuli Meretunni teemad:
  • Londonis toimunul merekeskkonnakaitse komitee istungil otsustati kuulutada Läänemeri eriti tundlikuks merealaks. Otsus kuulutada Läänemeri eriti tundlikuks alaks on mitme aasta töö tulemus. Mis muutub sellega, et selline otsus vastu võeti? Sellega antakse signaal laevandusfirmadele, et Läänemeri on väga haavatav laevade poolt. Täiendavate meetmetega kasutuselevõtt on vajalik, et kaitsta merd ning vähendada tema haavatavatust või halvimal juhul tema viimist täieliku hukuni. Ainsa riigina oli vastu sellele otsusele Venemaa. Olav Luhthein (Keskkonnaministeeriumi veeosakonna nõunik).
  • Muuga sadama uue söeterminaali ääres sildus esimene laev. Uus terminal paikneb 43 ha suurusel territooriumil. Terminal käitab transiitkaupa. Aasta võimsuseks on kavandatud 5 miljonit tonni, sellel aastal plaanitakse käitleda umbes 2 miljonit tonni. Tiina Liitmäe (Tallinna Sadama turundusosakonna juhataja).
  • See ei ole enam kellelegi uudis, et kiirlaevad tekitavad kahju Tallinna lahel. Sellel aastal väljus päeviti 42 laeva Tallinna sadamast ning samapalju tuli ka sisse. Soomes seadusandlus paneb paika liikluse veeteedel. Näide, kuidas Soomes menetletakse ettepanekuid muudatusteks. Heino Levald (tehnikakandidaat, Eesti Mereakadeemia professor).
  • Käsmu Viikingipäevad. Käsmu Meremuuseum korraldas sellel aastal juba neljandad viikingipäevad. Aarne Vaik (Käsmu Meremuuseumi direktor)
  • Mälestusest meresõidust. Tõnu Tiivel (Kaugsõidukapten)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.