Eestlaste jaala sõidab St. Peterburgi

Rannarootsi muuseumi algatusel ehitatud ruhnlaste jaala Vikan alustas eile teekonda Neevalinna, kuhu loodetakse jõuda 30. juunil.

Puupaadi Seltsi mehed andsid otsad Tallinnast Admiraliteedi basseinist. «Tegelikult on teekond Neevalinna ühe pikema reisi viimane osa,» ütles seltsi liige Alar Schönberg. Tema sõnu alustas 2003 valminud kümnemeetrine ja kahe mastiga jaala Haapsalust sõitu juba mai lõpus. Kahe nädala jooksul peatus ta Osmussaarel, Pakri saartel, Paldiskis, Lohusalus ja Naissaarel. «Uurisime ja vaatasime, mis sealkandis huvitavat on. Tutvustasime kohalikele laeva ning merekombeid.»

Sama tahavad jaalaga Venemaale sõitvad mehed teha ka Põhja-Eesti ranniku väikesadamates. «Siiani oleme nagu omaette poolsalaja nokitsenud. Aga tegelikult ei tea eestlased suurt midagi mereajaloost ja sellest, et on olemas veel mõned iseliikuvad puulaevad.»

Schönbergi sõnul on jaala toodud Eestisse Viiburi ja Peterburi kandist. «Tahame näha, kui palju on seal säilinud vanu meresõidutavasid ja paate,» põhjendas Schönberg, miks reisisihiks valiti Peterburi.

Viimase jaala lasid Ruhnu rannarootslased vette 1920. aastatel. Tolle aluse 2003. aasta kevadel valminud koopia viis samal aastal Soome kaudu kirja Stockholmi Rootsi kuningale. Mullu käis jaala Soomes Hankos ja Lätis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.