Mis on tiiburlaev? Vol 2

Inglise keeles on tiiburlaev hydrofoil. Aga kuna maailmas liigub ka juba tiiburlaeva edasiarendusi, siis põgusalt ka nendest. Põhiliselt on sellised Aasias, aga on ka Kanaari saartega ühendust pidamas.

Millalgi septembri lõpus, oktoobri alguses tegelesin selle terminiga. Küsimus oli siis, mis on hydrofoili ja jetfoili vahe? Tiibur on laev, mille kere tõuseb kiiruse kasvades täielikult veest välja. Jetfoili käitur on teistmoodi, oma keeli nimetan seda reaktiivtiiburiks. Kuna kiirused on hoopis muust vallast ja käituriks on turbiinid ja jetid, siis võib nii vist nimetada.

Reaktiivtiiburil on tavalise tiiburiga võrreldes rida eeliseid. Kiirem, ökonoomsem, töökindlam ja vaiksem. Lisaks sellele kai äärde silduda lihtsam ja ka süvised väiksemad, kannatab ka väga tugevat tuult, üle 20 m/s. N-ö seisu ajal reaktiivtiiburi tiivad "korjavad" end üles. Miinuseks vast see, et merel ujuva objektiga kokku sattudes ei lähe just kõige paremini.

Hong Kong to Macau turbo jet passenger ferries , Victoria harbor , Hong Kong , China

Põhjalikult on sellest ülevaate teinud jaapanlased: Kawasaki Jetfoil.

Igaks juhuks märgin, et tiibur ei ole sama, mis kiirlaev.

Mõtteainet nendele, kes saartevaheliste ühenduste üle otsustavad. Näiteks Hiiumaa ja Vormsi jaoks piisaks ühest jetfoilist, saaks lisaks mandriga ühendusele pidada ka väikesaarte omavahelisi ühendusi (mõistagi ainult reisijatevedu).

Sõjalaevanduses on veel PHM-id (Patrol Hydrofoil Missileship), mille maksimumkiirust ei ole avalikustatud.

PHM - military jetfoil

Seda, kuhu viimase aja insenerilahendused on jõudnud, saad vaadata järgnevatest linkidest:

http://www.hydrofoil.com/home.htm, http://www.yachtboutique.com/BentleyYachts/Advanced_Hulls.htm, http://www.buildboats.info/kitcatamarans.html, http://www.simonwhatley.co.uk/rinspeed-splash-hydrofoil-car, http://www.hydrofoil.org/history.html, http://www.darkroastedblend.com/2007/07/new-hydrofoil-submersible-concepts.html

  Juba võisteldakse ka purjealustega, millel tõstvad veealused tiivad.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Mis on tiiburlaev? Vol 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.