Nihutame merepiiri ja paneme mere ventikaid täis?

Portaalis Täna Otsustan Mina pakub keegi kodanik Kalle Kask välja idee nihutada merepiir põhja poole kuni Soome merepiirini, et sellega kontrollida veealuste kaablite ja torude ehitamist. Hetkel on olemas kah Siseministeeriumi vastus, kes aga vastab oma mätta otsast.

Kas keegi antud teemaga rohkem kursis olev inimene võiks täpsustada, et kas selline asi on üldse reaalselt võimalik (praktika mujal maailmas?) ja mis oleks selle head/halvad pooled? Mis kohustusi ja/või kulutusi see endaga Eestile kaasa tooks?

Oletame et see plaan isegi õnnestub, kas siis on reaalne üldse et meie saame keelata Vene-Saksa gaasitoru ehitamist?

Sellenädalases Eesti Ekspressis kirjutab Eestimaa Looduse Fondi nõukogu liige Rainer Nõlvak väga aruka artikli kuidas võiks muuta terve Eesti energia “roheliseks”. Seal on küll kah välja toodud merre/järve ehitatavate tuuleparkide negatiivne mõju keskkonnale, aga nagu elu on näidanud, siis alati jääb midagi kahe silma vahele. Mis teie arvate kuidas see merele ja merendusele mõjuda võib? Ma jätaks siinkohal hea meelega arutelust välja üldiselt selle rohelise ja punase (leegiga) energia küsimuse (lugege terve artikkel läbi enne kui mingi seisukoha võtate!).

Dan: NB! TOM’i teksti lugemiseks tuleb TOM’i lehe peal vajutada paremas nurgas asuvale lingile “vaata ideed”. Vastasel juhul vaatab otsa millegipärast tühi leht.

One thought to “Nihutame merepiiri ja paneme mere ventikaid täis?”

  1. Heiki Lindpere, Hardo Aasmäe, Igor Gräzin ja Juhan Parts vastavad Sinu küsimustele siin: LINK. Mis puudutab rohelist energiat, siis on meil (Eesti riigil) võimalik tutvuda teiste Euroopa riikide kogemustega – tuuleenergia Taanis ja Saksamaal, päikeseenergia Taanis. Marstalis on näiteks paigaldatud maailma suurim päikeseküttel baseeruv soojusjaam (LINK), mille loomisest ning kasutamisest on mulle jutustanud seal linnas elav ja aktiivselt avalikus elus kaasalööv elanik. Üllatavalt üksmeelne oli olnud otsus selline samm astuda. Muideks, kui keegi soovib rohkem kuulda Marstali soojusjaama kohta, siis on võimalik taanlasega kohtuda tuleval nädalal Tallinnas. Võta ainult minuga ühendust ning saame kokku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.