Tallinna kesklinn avaneb merele

Eilses Postimehes rõõmustav uudis, et Admiraliteedi basseinis avatakse selle aasta maikuus uus jahisadam, pidulikult avatakse 21. mail. See on meie merenduses mõnes mõttes verstapostilise tähendusega sündmus.  Arvan, et see uudis on selle aasta parim merendusalane uudis. Kogu majanduse kõrval pisike asi, aga suure tähendusega.

Ennustasin juba paar aastat tagasi, et Vanasadam on kunagi jahisadam (reisilaevad, terminalid jm Paljassaare sadamasse, kui trammiliini otsa sinna saaks), nüüd on algus tehtud. See Tallinna sadama otsus näitab ka, et kõrgel tasemel otsustajate hulgas on kohale jõudmas, et merendus ei ole vaid rahalise kasu tagaajamise koht vaid see on ka elustiil ja Eesti vereringe.

Admiraliteedi bassein

 

On kostunud ka kriitikat, et kas asjal on mõtet? Aga ei tasu enne esimest paari hooaega kohe materdama hakata, las meresõitjad “jalgadega hääletades” näitavad, kas võetakse omaks. Pigem mõne kitsaskoha juures esitaks ettepaneku, kuidas võiks paremini olla. Küll asjaosaliste suhtumine muutub positiivsemaks. Ja arvan, et eelkõige saab sadam populaarseks väliskülaliste hulgas. Helsingi paadimessil Tallinna sadam oli jahisadamat tutvustades juba kohal.

Omaltpoolt pean väikelaevnike jaoks valgusfooride paigaldamist ülepingutamiseks. Näiteks Soomes on kõikides linna sadamates suured ja väikesed laevad koguaeg “segamini” ja jagavad samasid veealasid, ei ole kuulda olnud, et midagi traagilist oleks juhtunud. Kaubalaevade tüürimehed on küll Soome lahe põhjakaldal olevaid purjetajaid kirunud, aga kokkuvõttes on väikesed veesõidukid targu suurtest kõrvale hoidnud ja hakkama saadud. Arvestades seda, kui suur hulk paate ja jahte on Helsingi ümbruses, ei maksa karta, et meil siin laevad-paadid omavahel nügima hakkavad (meil ju veesõidukeid kordades vähem). On ju ka paadimeestel silmad-kõrvad nägemaks suurte laevade asukohti, ei trügita ilmaasjata ligi. Pigem selle sadama seadusesse kirjutada reegel (ja sildid välja), et alates muulidest paadid-jahid peavad vaid mootori jõul sõitma, ainult purje jõul või muul viisil sadamaalas manööverdamine keelatud. Siis ei oleks ka foore vaja.

Küllap need foorid kaovad üsna pea. Suured ja väikesed laevad saavad omavahel alati hakkama, üks ei välista teist. Meri on meil ühine.

Uudis on huvitav Tallinna linnavalitsuse viimaste otsuste taustal. Kohalikele surutakse peale paadimaksu, aga uute jahisadamate rajamiseks ei ole linn sentigi panustanud. Admiraliteedi basseini rajamiseks kuluvast 7 miljonist ei ole kroonigi tulnud linnakassast. Karta on, et enne valimisi või kultuuripealinna ürituste käimaminemist käiakse välja fraas: Linna avamine merele – tehtud…

Omaltpoolt loodan,  et jahisadama ala ei hakata aiaga ümbritsema, nagu on juhtunud paljude jahisadamatega. Külalissadamale selline asi ei sobi.

Lisainfo: Tallinna Sadama Old City Marina veebileht.

Postimees 11.03.2010

Sadamast kirjutab ka värske ajakiri Navigaator

Veel üks uus jahisadam Tallinnas: Port Noblessner, kosub ka meremuuseumi sadam Lennusadam.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Tallinna kesklinn avaneb merele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.