Pühade vahel meremuuseumisse

Et kes Tallinnas ja otsib pühade vahel tegevust, sel soovitan Meremuuseumisse minna. Kui mõelda, et millal seal viimati sai käidudki… Sellest ajast isegi mõndagi muutunud. Lisaks Paksu Margareeta kollektsioonile on ka Lennusadamas aastatagusega võrreldes palju rohkem vaadata.

Merelaagri purjekas

Muuseumite lahtiolekuajad lähipäevadel:

Paks Margareeta suurtükitorn:
27.-28.12 on muuseum avatud 10.00-18.00

29.12.08.-01.01.09 on muuseum suletud

Miinimuuseum :
27.12 on muuseum avatud 10.00-15.00

Ehk õnnestub teil ka laulumiini näha?

28.12.08.-01.01.09 on muuseum suletud

Lennusadam :
27.-30.12 on laevad avatud 10.00-18.00

31.12 on laevad avatud kuni 15.00

01.01 on laevad suletud

2. jaanuarist 2009 oleme avatud tavagraafiku kohaselt!

Paksus Margareetas on praegu avatud ka näitus "Laoküla Merelaager – 10", mille on kokku pannud Katrin Mellis, Ahto Aaslav-Kaasik, Sten Ojaperv, Küllike Rooväli ja näituse kunstnikuks on Triinu Otsing.

Inimesed on harjunud muuseumides nägema ajalugu, mis jääb neist kaugete aastate taha, sinna kus ise pole olnud ja mida ise ei mäleta. Vahel on aga vahva ise ajalugu teha, aja kulgemist ja asjade arenemist jälgida ning see kõik siis talletada ja teistele vaatamiseks välja panna.

Nii ongi MTÜ Noorte Mereklubi kokku korjanud 10 aastat Laokülas tegutsenud laste merelaagri ajaloo, mis meie pikas merendusajaloos on ainult hetk, aga ühe inimese, ettevõtmise või sõpruskonna jaoks päris pikk aeg. Nii püüabki näitus anda põhjaliku ülevaate kümnest suvest, mille jooksul on mõnest lagedale püsti pandud telgist ja paarist rannaliivale sikutatud paadist jõutud täieliku laevastikuni. Seda otseses mõttes nii maal kui merel. Ranna äärde lisandus nii purjekaid, sõudepaate kui kaater, maale aga kerkisid laeva- ja paadikujulised laagrihooned. Kogu see areng telklaagrist «paadialuste külaks» on olnud visa töö tulemus.

Välja on pandud pildid laagri ehitamise erinevatest etappidest, põhitegevusest (purjetamine jne), aeg-ajalt laagrit külastava Neptuni topis, pooleks tõmmatud aerud ja muud «väärtuslikku» laagri vara. Aukohal on vana korda tehtud Kadett-tüüpi svertpaat, mis jääb pärast näitust muuseumi fondi, kus üht omal ajal levinumat noorteklassi paati senini polegi.

Et näitus ei jääks ainult kuivaks kroonikaks, saavad külastajad proovida ka ise meremehesõlmede tegemist ja teha endale selgeks purjeka Optimist osade nimetused.

Meremuuseumist vaatamata sellele, et ilm sompus ja külm, võib saada vaid merepisiku. Mõnus vaheldus Vana Aasta ärasaatmisel.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.