Raamat vrakkidest

Täna potsatas mu postkasti kiri mõne kauni fotoga:

kaanepilt

Tahtsin sinuga jagada üht viimase aja põnevaimat fotoraamatut, mida paar nädalat tagasi lugema juhtusin – pealkirjaga Shipwreck. Teemaks on laevahukud ja kohaks Scilly saared, kusagil Inglismaa edelarannikul (vist), Lääne-Cornwalli piirkond. Kusagil 1860ndate paiku oli seal üks fotograaf, nimeks Gibson, kes hakkas saarte lähedal karile sõitnud laevu pildistama. Igasugu purje- ja ka aurulaevad sõitsid seal sageli karidele, põhjuseks vist valed kaardid, raske meri ja keerulised olud. Ja selle Gibsoni-härra laps ning lapselaps hakkasid aastate jooksul samuti selliseid laevu pildistama. Mind kui fotograafi kõnetab see ilmselt hoopis teise rakursi alt, kui sind, merendushuvilist. Nii ma siis lugesin seda ja mõned lehed pildistasin ka üles.

Minule jättis raamat sügava mulje, sest lisaks väga headele fotodele (seda nii tehniliselt kui olustiku mõttes) oli raamatul põhjalik eessõna ja ka asjakohased piltide tutvustused.

vrakk kaldal  ohtlikud karid  laevahukk

Tänud Andres Tartole, kes mulle raamatut tutvustas. Ise asun netipoodidest otsima, äkki on kuskil veel müügis, kuigi see võib üsna hinnaline raamat olla.

Eestis on laevavrakkidest kirjutanud Vello Mäss: Laevahukulood.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Raamat vrakkidest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.