Laevaliikluse ajutine peatamine Väinameres

Esmaspäeval, 23. jaanuaril 2006. a esitasid Maanteeamet ja Saarte Teedevalitsus Veeteede Ametile taotlused laevaliikluse sulgemiseks Väinameres Kuivastu–Virtsu joonest kuni Rohuküla–Heltermaa jooneni seoses riiklike jääteede rajamisega mandri ja saarte vahele.

Võttes aluseks nimetatud taotlused, “Meresõiduohutuse seaduse” ja majandus- ja kommunikatsiooniministri 21. aprilli 2004. a määruse nr 106 “Talitee seisundi, rajamise ja hooldamise nõuded”, peatas Veeteede Ameti peadirektor Andrus Maide oma 24. jaanuari 2006. a käskkirjaga ajutiselt alates 25. jaanuarist 2006. a kella 00-st Väinameres laevaliikluse Virtsu–Kuivastu laevateest põhja poole, Rohuküla–Heltermaa laevateest lõuna poole ja Sõru–Triigi laevateest ida poole jääval merealal.

Veeteede Amet, 24.01.2006

3 thoughts to “Laevaliikluse ajutine peatamine Väinameres”

  1. Nad jäid juba hiljaks. SLK lõhkus jäätee juba ära. Imelik, et alati tagantjärgi tehakse selliseid otsuseid. Ja mul jääb nädalavahetusel saarde minemata…

  2. Noh, hiidlasena tuleb mulle meelde, et see ei toimu mitte esimest korda. Tundub, et SLK ootabki laevavahetamisega viimase hetkeni. Täna ta ei saaks ju enam minna teed lõhkuma.
    Einoh, eks see koht külmub jälle ära, aga 2003, kui SLK sama taktikaga tegutses, oligi just see viimase läbisõidu koht üks viletsamaid.

    Ootan päeva, mil ma ei pea enam SLK laevaga saarelt mandrile sõitma

  3. SLK: Laevade vahetus oli ametkondadega kooskõlastatud

    Saaremaa Laevakompanii juhatuse esimehe Tõnis Rihvki sõnul oli laevade vahetus kooskõlastatud nii Veeteede- kui Maanteeametiga ning vajalik laevaliikluse tagamiseks raskemates jääoludes.

    “Väide, et laevade vahetamise eesmärgiks on hoopis võimalike jääteede lõhkumine, on alatu laim. Antud ajakirjaniku mõttekäigu kohaselt võiks kogu meri kinni külmuda ning praamiliiklus üldse lakata. Saaremaa elanikuna pole talle see muret tegema pidanud, sest seni sõitsid mõlemad tugevaima jääklassiga alused Kuivastu-Virtsu liinil, samas kui Rohuküla-Heltermaa liin keeruliste jääolude puhul seiskuda ähvardas”, rääkis Rihvk.

    Rihvki kinnitusel ei saanud laevade vahetusega varem alustada, sest Rohuküla-Heltermaa liini kimbutas viimasel ajal pidevalt madal veeseis, mis takistas suurtel parvlaevadel liinil reisijaid teenindamast, rääkimata nende manööverdamisest ühelt liinilt teisele. “Viimasel nädalavahetusel oli veetase liini piirkonnas lausa 73 sentimeetrit alla Kroonlinna nulli, sooviks näha kaptenit, kes sellistes oludes suure süvisega laevaga sõitma asuks. See oleks nii inimeste kui alusega riskimine, laevakompaniile on ohutusnõuete täitmine aga esmane prioriteet”, lisas ta.

    Saaremaa Laevakompanii tõi 24. jaanuari varahommikul Rohuküla-Heltermaa liinile kõrgeimat jääklassi omava parvlaeva St. Ola, et tagada mõlemal ettevõtte hallataval parvlaevaliinil A1 jääklassi omava aluse olemasolu kaudu liikluse järjepidevus ka raskete jääolude korral.

    SLK pressiteade Saarlane.ee 24-01-2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.