Kõige väiksem SART

Mind huvitab, mis vahe on erinevatel mere-elektroonikaseadmetel. Sisuliselt on sel turul seadmete osas kõva rebimine ja tavakasutajad erinevate aparaatide vahel vahet ei teegi. Võtsin ette SART’id, sondeerisin veidi pinda, mis on Simrad SA50 eelis teiste ees?. Mis on kõige „käegakatsutavam“ vahe?

Siit ma selle leidsin – väike SART on eelisseisundis navigatsiooni­sildades, kus ruumi napib. Kuna seda on hea kaasas kanda, siis võtavad ka kalamehed kamba peale selle kaasa (jää peale näiteks, kui on ilmamuutust karta). Päästeparvede komplekteerijad hindavad seda transpondrit, mõistagi mõõtmete ja kerge kaalu pärast. Peale selle “non-hazardous” patarei, mis on turul ainuke selline, hind ka sellevõrra konkurentsivõimelisem. Patarei eluiga on pikem kui teistel – 5 aastat – ja vahetuspatarei maksab üle kahe korra vähem, kui konkurentidel. Liitiumpatareid jätkub aktiivsena 8 tundi, stand by peal 96 tundi.

Eks ma nö lõin vaid ühte väravasse, sest ise SIMRAD tehnikaga tegelengi, aga miks mitte heast asjast teada anda. Soovitan teistelgi.

www.simrad.com
www.paadid.ee

Mairold

Mairold

meremees ja sulesepp

12 thoughts to “Kõige väiksem SART”

  1. SART- Search and Rescue Transponder.
    SART on lihtsalt öeldes raadiolainete saatja, mille abil hädasolijat kiiremini üles leitakse. Kui saatja on töös, siis lähedalasuvate laevade või kopteri radaril on signaal näha. Tänu sellele saab otsija/päästja hädasolija kiiremini üles leida, ka pimeduses ja udus.
    SART on tavaliselt paigaldatud navigatsioonisilda. Kui meeskond lahkub paati või päästeparve, siis see võetakse kaasa. Paljud päästeparved on samuti sellega varustatud.

  2. Lisan juurde SART’i seletuse e-teatmikust:
    Merenduses kasutatav sagedusalas 9200-9600 MHz töötav transponder, mis võimendab sellele saabuvaid radarisignaale ja saadab neid tagasi, lisades ainult sellele konkreetsele transponderile kuuluva unikaalse allkirja (signatuuri). Signatuur sisaldab radarioperaatori tähelepanu tõmbamiseks mõeldud 12 valgustäpist koosnevat rida. Kui hädasoleval päästepaadil või -parvel asuva transponderi toide sisse lülitada, siis läheb see ooterežiimi ning möödasõitva laeva radar suudab seda märgata ja ära tunda juba 5 – 10 miili kauguselt. Kui transponder saab märjaks, toimub sisselülitumine automaatselt.

  3. to dan : jeesas kraist .. ma saan aru et sa tahad oma asja teha, aga qrt vaata ka mida siin kirjutatakse .. cite Kui hädasoleval päästepaadil või -parvel asuva transponderi toide sisse lülitada, siis läheb see ooterežiimi ning möödasõitva laeva radar suudab seda märgata ?? nordmann keerab end kolm korda kantslis ringi ja ohkab kui seda loeb .. cite Siit ma selle leidsin – väike SART on eelisseisundis navigatsiooni­sildades, kus ruumi napib. Kuna seda on hea kaasas kanda, siis võtavad ka kalamehed kamba peale selle kaasa (jää peale näiteks, kui on ilmamuutust karta) .. kas nendel kalameestel mobiili pole siis vä ? merevalvekeskuse telefoninumbri saab aadressilt http://www.pv.ee fyi …

  4. SART – otsingute ja päästmise raadiolokatsiooni majakas (transponder). Laevad 300-500 GRT peavad kandma vähemalt 1 SART’i, laevad üle 500 GRT peavad kandma vähemalt 2 SART’i. Tavaliselt paiknevad need laevasilla mõlemas otsas, et laeva mahajätmisel oleks teda käepärane kaasa haarata. Et SART’st kasu oleks, tuleb ta tõsta vähemalt 1 meetri kõrgusele veepinnast. Kaasas võib olla teleskoopiline varras, millega teda kõrgemale tõsta. Kui SART võtab vastu radarisignaali saadab ta välja signaali, mida on radariekraani peal näha 12 valguspunktina, kus kõige lähem punkt on SART’i asukoht. SART pole küll kohustuslik lõbusõidu- ja huvilaevadele, kuid kasulik oleks teda siiski kaasas kanda. SART’i on võimalik kasutada lisaks raadio teel abi kutsumisele, kuna tema signaal on rahvusvaheliselt tunnustatud.
    prt: võib-olla “kritiseerimise” asemel kirjutaksid midagi asjalikku :) Kalamehed ei kanna tihti GPS’i kaasas. Mobiiliga enda täpset asukohta teatada on natukene raske, kui neil muidugi ei juhtu olema näiteks Benefon ESC vms. GPS mobiiltelefon.

  5. SART on kohustuslik A kategooria lõbusõidulaevadele :) SARTiga on oma asukohta veel raskem määrata (EMT vist kunagi pakkus GSM positsioneerimise teenust .. sic !)

  6. Need, kes mere-elektroonikaga igapäevaselt kokku puutuvad, nendele ei ole vaja seletada, mida millekski vaja on. Kuna Mereblogil on küllalt palju lugejaid, kes meresõiduga kokku puutunud ei ole, siis tuleb asjadele läheneda veidi teisest küljest. Tuua näiteid, millest teised ka aru saavad. Aga lgp. prt peaks SARTist rohkem teadma, kui tema kommentaari lugedes tundub.
    Üldiselt muidugi tore, et sel teemal vastukajasid on.

  7. SART signaal radarekraanil annab otsijale suuna, kus hädasolija on. Peiling näitab nö kõige otsema tee transponderi aktiviseerijani. Olenemata sellest, kas hädasolija on teisi vahendeid kasutades (GPS, GSM pos, looduslikud orientiirid) oma asukoha õigesti või valesti öelnud.

  8. err .. see oli sarkasm :( A-kategooria lõbusõidulaevade all ma tegelikult mõtlesin A-kategooria lõbusõidulaevu (väikelaev sõidupiirkonna piiranguteta (tuule tugevus > 8 palli, laine kõrgus > 4 m)), millel SART peal ja EPIRB ka veel takkaotsa (või vähemalt sel ajal kui ülevaatus tehakse – very evil grin) ja GPS ja AIS ja MiniC ja VHF ja mis kõik veel :) (see oli ka praegu sarkasm) .. ja tegelikult algas thread sellest et kalamehed ei võta reeglina jääle SARTi kaasa (demagoogia), jääl pole neil vaja reeglina asukohta määrata ja täiesti aitab tegelikult mobiiltelefonist (see oli nyyd asjalik jutt), millega häda korral merevalvekeskusele või kuhu iganes helistada ..

  9. Tänud sarkasmi eest. Ega ei ole kuulda olnud jah, et Eestis jääle oleks kaasa võetud, liiga suured ja rasked. Ikka rohkem veesõidukile või paati taritud. Nii rohkem idee mõttes pakkusin väikest SARTi, aitaks põhimõtteliselt otsinguid kiirendada.
    Olgugi, et pakutud idee ei ole reaalne, ometi oli sellest niigi palju kasu, et tekkis arutelu selle ümber. Ja võibolla ma seda taotlesingi ;) Reklaamis ju kõik lubatud, isegi negatiivsed vastukajad tervitatavad! Keegi prt läkski õnge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.